Kalau anda pengguna iPhone, pastinya anda sudah mendengar ketersediaan Apple pay yang kini diterima di Malaysia. D mana anda boleh membuat pembayaran menerusi iPhone atau Apple Watch di mana-mana premis perniagaan yang mengambil bahagian, atau secara dalam talian. Pembaca Ryan Nesh memberitahu kami, KLIA Ekpress kini juga sudah menerima Apple Pay, sekaligus menjadikannya sebagai pengendali pengangkutan awam pertama di Malaysia yang mengambil bahagian dalam kaedah pembayaran sebegini.

Nesh telah menerima pengesahan dari ERL berhubung dengan ketersediaan Apple Pay yang kini boleh digunakan di KLIA Ekspres dan KLIA Transit (buat masa ini operasi kedua-dua perkhidmatan berkenaan telah digabungkan), bersama dengan Samsung Pay. Sama seperti menggunakan kad debit/kredit payWave – kaedah pembayarannya adalah sama, dekatkan telefon pintar anda dengan peranti yang tersedia dan pembayaran akan diproses.

Pelanggan dengan kad Visa dan Mastercard dari Ambank, Maybank dan Standard Charteres kini juga boleh menggunakan Apple Pay, manakala pengguna kad American Express pula dijangka boleh menggunakannya tidak lama lagi untuk kaedah pembayaran yang sama.

Setiap pembayaran menggunakan Apple Pay akan disahkan mengerusi Face ID, Touch ID atau kod laluan peranti serta kod keselamatan dinamik unik sekali. Aple mengatakan bahawa nombor kad tidak akan disimpan di dalam peranti atau Apple server. Sebaliknya Device Account Number unik akan diberikan, sulit dan disimpan dengan selamat di dalam Secure Element pada peranti pengguna.