Isu lesen terbang bukanlah suatu perkara yang baharu di negara kita. Ia telah lama berlaku dan masih ada lagi pihak yang mengambil kesempatan dalam mempromosikan aktiviti ini yang ternyata melanggar undang-undang negara.

Baru-baru ini, terdapat seorang individu yang mempromosikan iklan lesen terbang melalui laman media sosial Facebook dan perkara ini mendapat perhatian Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) yang menerima laporan daripada orang ramai berhubung perkara ini.

Pemilik akaun bernama Farizal Bakri telah memuatnaik iklan lesen terbang ini dalam banyak kumpulan Facebook, dengan menawarkan promosi lesen kereta jenis D dengan harga RM599, serta lesen B2 dan D dengan harga RM800 iaitu untuk 20 individu terawal sahaja.

“Pihak kami ingin memaklumkan bahawa iklan tersebut adalah palsu. Pemilik berkenaan turut meletakkan nombor telefon bimbitnya bagi memancing orang awam supaya tertipu. Kami turut memandang serius terhadap sindiket lesen terbang ini dan siasatan lanjut akan dilakukan termasuk membuat laporan kepada pihak Polis DiRaja Malaysia (PDRM) serta Suruhanjaya Komunikasi & Multimedia Malaysia (SKMM),” kata kenyataan yang dikeluarkan oleh JPJ.

Dalam hal ini, JPJ menasihatkan orang ramai agar tidak mudah percaya dan disarankan agar menghubungi pejabat JPJ yang berdekatan bagi mendapatkan maklumat yang lebih tepat dan sahih.