Blueshark R1 dipamer – pelancaran rasmi skuter EV dalam masa terdekat, harga sekitar motosikal 150 cc

Blueshark R1 dipamer – pelancaran rasmi skuter EV dalam masa terdekat, harga sekitar motosikal 150 cc

Sedang berlangsung sekarang di Kuala Lumpur adalah Persidangan dan Pameran Antarabangsa Teknologi Hijau dan Produk Eko Malaysia (IGEM), dan antara yang dipamerkan di sana adalah skuter elektrik Blueshark R1 ini. Blueshark sebelum ini pernah menjadi tumpuan apabila syarikat induknya, EP Manufacturing berjaya mendapatkan kelulusan untuk perlesenan dan pendaftaran skuter elektrik ini di Malaysia.

Turut dipamerkan bersama skuter elektrik tersebut adalah stesen penukaran bateri Blueshark, yang mengikuti tetapan seperti syarikat dari Taiwan, Gogoro. Blueshark R1 direka sebagai pengangkutan dalam bandar, dengan boleh membawa dua pek bateri di bawah tempat duduknya, untuk memberi kuasa kepada motor elektrik 5 kWh yang memacu roda belakang.

Bateri pada Blueshark R1 boleh dibawa keluar sekiranya mahu, dan pengecasan boleh dilakukan melalui tiga cara iaitu sama ada dengan bateri berada pada motosikal, dibawa keluar ataupun ditukar terus dengan bateri di stesen yang disediakan.

Skuter elektrik ini dikatakan boleh memberi jarak gerak sehingga 90 km, dan ia disediakan dengan tiga mod tunggangan yang mengehadkan kelajuan kepada 40,60 dan 80 km/j. Di atas bahagian pemegang terdapat skrin TFT-LCD yang dapat memaparkan pelbagai operasi motosikal termasuk mod tunggangan, jangka hayat bateri, sambungan Bluetooth kepada telefon dan aplikasi Blueshark.

Blueshark R1 juga mempunyai beberapa ciri unik, seperti bunyi motosikal tiruan, amaran titik buta, perakam video depan dan belakang, dan juga kamera undur. Di bawah tempat duduknya masih terdapat ruang kecil yang boleh memuatkan barangan seperti baju hujan.

Blueshark R1 akan memasuki pasaran dalam masa terdekat ini, dan akan dijual secara pajakan atau pemilikan terus. Untuk bateri pula Blueshark akan menyediakan sistem langganan. Harga sebenar skuter elektrik ini masih belum didedah, tetapi apa yang kami dapat, ia diberitahu akan berada sekitar harga motosikal 150 cc, dan akan dijadikan “mampu milik termasuk untuk golongan B40.”

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Durrani Sharom

Mempunyai latar belakang yang pelbagai termasuk sebagai pengurus tapak, pemandu van/lori dan pelbagai lagi, Durrani akhirnya masuk ke dalam bidang penulisan automotif lapan tahun lalu. Apa sahaja yang beroda dan berenjin membuatkan beliau teruja dan beliau percaya ‘mesin pengangkutan' ini sepatutnya adalah sesuatu yang mampu memberikan pengalaman menyeronokkan kepada penggunanya.

 
 

Add a comment

required

required