Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) berjaya mencatatkan sejumlah RM286 juta bagi tempoh 10 bulan pertama tahun ini menerusi sistem bidaan nombor pendaftaran kenderaan dalam talian, JPJeBid.

Menurut Ketua Pengarahnya, Datuk Zailani Hashim, sepanjang tempoh itu, sebanyak 124 siri nombor pendaftaran telah diperkenalkan melalui sistem eBid, dengan purata keuntungan sebanyak RM2.3 juta bagi setiap siri, laporan Bernama.

“Sejak JPJ memperkenalkan inisiatif eBid ini, ia mendapat sambutan yang mengalakkan daripada orang ramai, kerana sistem dalam talian ini memudahkan semua pihak membida nombor pendaftaran yang mereka suka, walau di mana mereka berada.

“Sistem itu juga menjadi pemudah cara buat pengguna untuk membida nombor-nombor yang disukai secara telus dan efektif. Kalau dahulu, orang Pulau Pinang tidak boleh bida nombor plat luar, tetapi sekarang boleh bida nombor mana-mana negeri termasuk Sarawak hanya secara dalam talian,” katanya.

JPJ eBid mula diperkenalkan sejak April 2019, dengan projek perintisnya bermula dengan siri plat FC. Sistem ini boleh digunakan oleh mana-mana individu dan syarikat yang berdaftar di Malaysia, untuk membida nombor pendaftaran kenderaan menerusi platform yang lebih menyenangkan dan telus.

Proses-proses di dalam JPJeBid meliputi proses pengiklanan, pendaftaran, bidaan, bayaran dan juga ketetapan aplikasi dan akaun. Semua proses ini perlu dilakukan secara kendiri oleh pembida terlibat dan akan dikawal selia oleh pihak JPJ.