Memotong di garisan berkembar dan mengakibatkan nahas maut? Penjara hingga 10 tahun, denda RM50k

Memotong di garisan berkembar dan mengakibatkan nahas maut? Penjara hingga 10 tahun, denda RM50k

Memotong di garisan berkembar sememangnya tindakan yang berbahaya dan sekiranya ia menjadi penyebab kemalangan maut, maka si pelaku pasti berhadapan dengan hukuman yang berat. Menurut Polis DiRaja Malaysia (PDRM), memotong di garisan berkembar antara kesalahan lalu lintas yang sering dilakukan oleh pengguna jalan raya. Perbuatan tidak bertanggungjawab ini boleh membahayakan pengguna jalan raya lain dan menyebabkan kemalangan yang teruk.

“Sekiranya kemalangan berlaku sehingga menyebabkan kematian, tindakan boleh diambil di bawah Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan (Pindaan) 2020 iaitu menyebabkan kematian kerana memandu melulu atau berbahaya.

“Jika disabitkan kesalahan, hukuman penjara boleh dikenakan mininum lima tahun dan maksimum 10 tahun. Malah juga akan dikenakan denda tidak kurang daripada RM20,000 dan tidak melebihi RM50,000 serta hilang kelayakan memiliki lesen memandu selama tempoh lima tahun,” kata PDRM menerusi perkongsian di Facebook rasminya.

Sebelum ini, kami juga pernah melaporkan beberapa kes memotong di garisan berkembar ini, termasuk yang hampir menjadi penyebab kemalangan. Para pembaca sekalian, semua orang pastinya mahu selamat sampai ke destinasi. Jadi, bersikaplah lebih berhemah di dalam pemanduan dan elakkan sikap tidak sabar atau tergopoh-gapah ketika memandu. Tidak berbaloi untuk menunjuk lagak atau aksi berbahaya di jalan raya sekiranya ia mungkin mendatangkan risiko terhadap keselamatan anda, penumpang dan juga orang lain.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required