Menteri Pengangkutan Anthony Loke mengesahkan kerajaan sedang menimbangkan cadangan untuk membina jajaran pengangkutan sistem transit aliran ringan (LRT) di bandar raya Johor Bahru. Ia adalah bagi mewujudkan sistem pengangkutan lebih bersepadu selain mengurangkan kesesakan trafik di sana.
Katanya, sebuah syarikat swasta turut berminat membangun LRT di bandar raya ini dengan cadangan projek berkenaan sudah dihantar untuk penilaian kementerian.
“Kita akan pertimbangkan semua cadangan untuk bina LRT di Johor Bahru termasuk daripada pihak swasta. Sebuah syarikat swasta, baru-baru ini juga sudah menyatakan minat untuk membina LRT di Johor Bahru namun ia masih di peringkat awal dan memerlukan penilaian lanjut Kerajaan Persekutuan,” katanya seperti yang dilaporkan Harian Metro.
Mengenai perkembangan projek Sistem Transit Rapid (RTS) Link Johor Bahru-Singapura, Loke berkata, kementeriannya sudah meminta Mass Rapid Transit Corporation (MRT Corp) memastikan projek berkenaan dilaksanakan mengikut jadual.
“Sudah tentu terdapat sedikit kelewatan, tetapi MRT Corp sedang membetulkan masalah itu. Saya sudah memberi arahan dari semasa ke semasa supaya projek bilateral antara dua negara ini dapat disiapkan pada penghujung 2026. Ini kerana RTS dijadualkan beroperasi pada 2027, maka ia perlu siap mengikut jadual,” katanya.
Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.