Polis saman konvoi BMW Car Club Singapore pandu perlahan, halang lalu lintas di Jambatan Kedua Penang

Polis saman konvoi BMW Car Club Singapore pandu perlahan, halang lalu lintas di Jambatan Kedua Penang

Pada Jumaat lalu, 9 Jun 2023, terdapat video tular di laman media sosial Tik Tok yang memaparkan sekumpulan konvoi BMW dengan plat pendaftaran Singapura yang memandu perlahan dan menghalang lalu lintas di Jambatan Sultan Abdul Halim Muadzam Shah (JSAHMS) atau Jambatan Kedua Pulau Pinang.

Video berdurasi dua minit 50 saat yang dimuatnaik oleh pemilik akaun Panglimaperang itu telah mendapat perhatian Polis Daerah Seberang Perai Selatan yang mengesahkan kejadian terbabit kumpulan konvoi BMW Car Club Singapore.

“Siasatan lanjut mendapati kejadian berlaku pada 9 Jun 2023 jam 12.30 tengahari, bermula KM3.8 dari arah Batu Kawan hingga KM9.0 arah Batu Maung. Hasil laporan yang diterima, kertas siasatan telah dibuka di bawah Kaedah Lalu Lintas 1959 iaitu Kaedah 16 (1) LN 166/59 kerana melakukan halangan lalu lintas.

“Pada 11 Jun 2023 jam 12.10 tengahmalam, kesemua pemandu (konvoi terbabit) telah hadir ke IPD Seberang Perai Selatan dan telah dikenakan saman,” kata DSP Mohd Norazmi Abd Ghapar, Timbalan Ketua Polis IPD Seberang Perai Selatan menerusi kenyataan yang dikeluarkan.

Tambah beliau, pihak polis sama sekali tidak akan berkompromi dengan mana-mana pihak yang melakukan kesalahan lalu lintas. “Masyarakat diminta supaya sentiasa mematuhi peraturan jalan raya dan melaporkan kepada pihak berkuasa sekiranya terdapat mana-mana pihak yang melakukan kesalahan lalu lintas,”katanya lagi.

Awal pagi tadi, menerusi Facebook BMW Car Club Singapore, kumpulan terbabit telah menyiarkan kenyataan mohon maaf di atas tindakan tersebut. Malahan bersedia bekerjasama dengan pihak berkuasa tempatan untuk sebarang tindakan lanjut. Baguslah, dah buat salah, mohon maaf dan sedia berhadapan hukuman. Harap lepas ini, pemandu dari negara jiran jangan buat onar lagi di sini. Memanglah banyak duit boleh bayar saman, tetapi tindakan menyusahkan orang lain itu memang tidak boleh diterima.

@akaunhambaallah kelab kereta sekat abis jalan habuan#fypシ ♬ bunyi asal – panglimaperang

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required