Puspakom Sdn Bhd (Puspakom) telah memperkenalkan program Wakil Pelanggan Yang Diluluskan oleh Puspakom (Puspakom Approved Customer Representative atau PAR) sebagai langkah untuk memperkukuhkan integriti dan mengekalkan tahap amalan tertinggi di dalam semua urusan perniagaan.
Langkah ini dilaksanakan agar semua operasi syarikat dapat dijalankan secara telus, professional dan saksama selaras dengan peraturan dan undang-undang yang termaktub.
“Lazimnya, ramai pelanggan Puspakom menggunakan khidmat ”runner” atau orang tengah bagi urusan pemeriksaan kenderaan di pusat pemeriksaan. Bagaimana pun, ada segolongan orang tengah yang memanipulasi, mengenakan caj perkhidmatan yang tinggi dan memberi maklumat palsu kepada pelanggan. Pelanggan kemudiannya membuat aduan bahawa Puspakom tidak telus, dan ini telah memberi persepsi buruk terhadap imej syarikat.
“Bagi mengatasi isu-isu negatif dan amalan tidak beretika oleh sesetengah orang tengah ini, sistem PAR diperkenalkan. Melalui sistem PAR, Puspakom membuat saringan latar belakang akan dijalankan bagi semua runner dengan kerjasama pihak berkuasa . Mereka yang lulus saringan akan didaftar sebagai PAR,” kata CEO Puspakom, Shukor Ismail.
Tambahnya, walau bagaimanapun, pihaknya masih mengalu-alukan orang ramai untuk hadir sendiri ke pusat pemeriksaan Puspakom. Malahan inisiatif ini tidak berniat untuk menafikan hak pelanggan untuk hadir sendiri ke cawangan Puspakom.
Semua pelanggan yang ingin menggunakan khidmat orang tengah juga digalakkan untuk mendapatkan khidmat PAR melalui senarai PAR di laman web Puspakom iaitu www.puspakom.com.my.
Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.