Aprilia RS 660 Extrema dilancar di Malaysia – RM80k

Aprilia RS 660 Extrema dilancar di Malaysia – RM80k

Selain SR GT 200 Replica, satu lagi model yang dilancarkan oleh Didi Group untuk pasaran Malaysia bersempena hujung minggu MotoGP di Litar Sepang adalah Aprilia RS 660 Extrema. Model RS 660 yang lebih sporty ini dijual pada harga RM79,900 tidak termasuk insurans.

Aprilia RS 660 Extrema didedahkan kepada dunia hujung tahun lalu, dengan ia menawarkan lebih prestasi berbanding model biasa, bermula dengan beratnya telah dikurangkan sebanyak tiga kilogram, menjadi 166 kg (kering) hasil daripada penggunaan penghadang lumpur hadapan dan pelindung bawah enjin gentian karbon, serta ekzos SC Project yang terletak di tepi motosikal (RS660 biasa mempunyai ekzos pendek di tengah motosikal).

Satu lagi naik taraf yang dibuat adalah pada bahagian elektronik. Sistem standard termasuk Traction Control, Cornering ABS, Engine Brake Control, Wheelie Control serta mod tunggangan kini ditambah dengan perisian quickshifter yang membolehkan pengguna mengubah jenis tukaran gear daripada jenis biasa kepada GP dengan lebih mudah.

Bahagian lain masih lagi sama seperti RS660 standard, termasuk enjin, iaitu unit dua silinder selari DOHC 660 cc bersama padanan kotak gear enam kelajuan, menghasilkan kuasa 100 hp pada 10,500 rpm dan 67 Nm tork pada 8,500 rpm.

Kelengkapan lain RS660 adalah termasuk fork Kayaba 41 mm boleh laras sepenuhnya, monoshock dengan pelarasan pra beban dan lantunan, cakera berkembar 320 mm berserta angkup Brembo empat piston di hadapan, cakera 220 mm dengan angkup Brembo dua piston di belakang, rim 17 inci dengan tayar 120/70 dan 180/55, tangki bahan api 15 liter dan tinggi tempat duduk 820 mm.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Durrani Sharom

Mempunyai latar belakang yang pelbagai termasuk sebagai pengurus tapak, pemandu van/lori dan pelbagai lagi, Durrani akhirnya masuk ke dalam bidang penulisan automotif lapan tahun lalu. Apa sahaja yang beroda dan berenjin membuatkan beliau teruja dan beliau percaya ‘mesin pengangkutan' ini sepatutnya adalah sesuatu yang mampu memberikan pengalaman menyeronokkan kepada penggunanya.

 
 

Add a comment

required

required