Nampaknya rakyat Malaysia perlu mendaftar secara dalam talian melalui laman web Pangkalan Data Utama (PADU) bagi mengetahui sama ada mereka layak untuk mendapat subsidi bahan api bersasar atau tidak. Ini terlihat melalui satu muatan dalam X (Twitter) yang menunjukkan gambar poster yang diambil di kawasan pameran kementerian kewangan di acara Setahun Bersama Kerajaan Malaysia Madani hujung minggu lalu.
Dalam salah satu gambar itu juga tertulis selain kemas kini dalam talian melalui laman PADU (akan dilancar bulan depan), mereka yang berada di kawasan pedalaman dan tidak mempunyai akses internet boleh mendaftar dan membuat kemas kini secara manual di tempat seperti pejabat daerah/penghulu/MPKK/PBT, Pusat Ekonomi Digital atau Pusat Internet Desa.
Bulan lalu, menteri ekonomi, Rafizi Ramli berkata bahawa mekanisme subsidi bersasar akan dilaksana selepas pusat pengumpulan data PADU mula beroperasi Januari tahun depan. Ada tiga mekanisme yang kemungkinan besar akan digunakan untuk melaksanakan subsidi bersasar untuk petrol dan diesel ini tahun depan.
Semalam kat Karnival MADANI dapat TnGo NFC (lepas isi survey) kat booth MoF.
Sembang2 dengan pengunjung, ada yang datang utk cari kerja, tukar helmet, bayar saman sambil2 tu tengok apa yang kerajaan buat.
Saya sendiri banyak belajar, misalnya tentang PADU pic.twitter.com/iznIW9dtxd
— aku/saya (@bumilangit) December 10, 2023
Pertama adalah dengan mengikut kelayakan pendapatan boleh belanja bersih kepada individu menerusi pendekatan perlindungan sosial. Seterusnya adalah isi rumah melalui pendekatan hibrid iaitu perlindungan sosial dan bantuan sosial, dan kemudian yang terakhir, isi rumah dan individu menggunakan kaedah kad subsidi.
Menurut perdana menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim pada awal November lalu, subsidi bersasar untuk diesel hanya akan dilaksana di kawasan Semenanjung Malaysia sahaja, sementara di Sabah dan Sarawak walaupun tiada subsidi ini, diesel akan dijual pada harga subsidi, sementara harga diesel di Semenanjung akan dinaikkan mengikut harga semasa.
Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.