Kerajaan Persekutuan bersetuju untuk melaksanakan projek pelebaran bagi Lebuhraya Kuala Lumpur-Karak (KLK), yang dijangka bakal bermula pada suku kedua 2024, sebagai langkah jangka panjang untuk mengurangkan kesesakan lalu lintas di kawasan tersebut.
Menteri Besar Pahang Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail berkata, projek tersebut akan dilaksanakan oleh syarikat konsesi KLK, Anih Berhad, melibatkan jajaran bermula Plaza Tol Gombak hingga ke persimpangan Lingkaran Tengah Utama, Bentong, laporan Bernama.
Di mana projek ini juga melibatkan pembinaan bagi satu lagi terowong, menaiktaraf bahu jalan dan menyediakan lampu jalan di sepanjang laluan untuk keselamatan dan keselesaan pengguna jalan raya.
Tambahnya, kerajaan negeri mengambil maklum mengenai kesesakan lalu lintas di Lebuhraya KLK khususnya dari Plaza Tol Bentong ke Plaza Tol Gombak sepanjang 42km yang kerap berlaku pada musim perayaan, cuti umum dan hujung minggu.
“Untuk itu, saya telah menghubungi Syarikat Anih Berhad dan Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) untuk memberi taklimat dan membincangkan langkah menyelesaikan kesesakan itu pada Mesyuarat Majlis Mesyuarat Kerajaan (MMK) negeri hari ini (semalam).
“Bagi mengurangkan kesesakan, beberapa langkah telah dikenal pasti dan akan dilaksanakan, daripada projek jangka panjang dan jangka pendek serta diharapkan dengan pelaksanaan projek-projek ini, kesesakan lalu lintas di Lebuhraya KLK dapat diatasi dan dikurangkan,” katanya menerusi kenyataan yang dikeluarkan.
Sebagai langkah jangka pendek, beliau berkata beberapa pendekatan telah dan akan diambil termasuk menjadualkan kerja-kerja penambahbaikan pada waktu bukan puncak dan melaksanakan pengasingan lorong di Plaza Tol Gombak (arah barat) mengikut destinasi (Batu Caves/Ampang) bagi mengurangkan isu ‘weaving’.
Ini adalah tambahan kepada penyediaan dua lokasi tidal flow (KM55-59 arah timur dan KM60-56 arah barat), dengan pelaksanaannya tertakluk kepada pecahan ltrafik di kedua-dua belah arai mencapai nisbah trafik 70-30 (barat-timur) untuk mengelakkan kesesakan.
Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.