KINETA pasang 3,888 unit pengecas EV di M’sia — 35% perkongsian pasaran, sasar 5k unit pertengahan 2024

KINETA pasang 3,888 unit pengecas EV di M’sia — 35% perkongsian pasaran, sasar 5k unit pertengahan 2024

KINETA, sebuah anak syarikat milik penuh Sime Darby yang memberi tumpuan kepada pengecas EV, kini telah selesai memasang sebanyak 3,888 unit pengecas EV di Malaysia.

Sempena pencapaian ini, syarikat itu menganjurkan kempen “Milestone Magic 3,888” untuk memberi habuan kepada pelanggan ke-3,888 berupa pakej pemasangan percuma bernilai RM1,388, baucar tunai bernilai RM1,500 serta peluang berkunjung ke ibupejabat KINETA.

Pemenang bertuah itu ialah Reeza Amirul, seorang jurutera awam yang telah membeli BYD Atto 3, baru-baru ini. Untuk pengecas di rumahnya, Reeza memilih naik taraf kepada Wallbox Commander 2 22 kW, dengan ciri skrin 7.0-inci serta rekaan kompak yang elegan.

KINETA mensasarkan angka pemasangan 5,000 unit — terdiri daripada pengecas AC untuk rumah serta DC untuk kegunaan umum — menjelang pertengahan 2024. Syarikat itu mempunyai perkongsian pasaran sebanyak 35% bagi penyelesaian pengecas EV pada 2023 di Malaysia.

“Matlamat kami bukan hanya untuk terus memenuhi permintaan bagi pemasangan prasarana pengecasan EV, tetapi juga untuk melangkaui jangkaan pelanggan dalam memberikan penyelesaian terbaik. Kami cukup teruja dengan pertumbuhan industri pengecasan EV di Malaysia,” jelas Ketua Jualan KINETA, Melvin Chuah.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Hazril Hafiz

Berkecimpung di dalam media automotif tempatan sejak 10 tahun lalu, Hafiz mengimpikan sebuah Malaysia dengan jaringan sistem pengangkutan awam yang lebih cekap dan menyeluruh. Tugas terakhirnya sebelum menyertai laman web ini ialah sebagai editor sisipan automotif sebuah akhbar arus perdana.

 
 

Add a comment

required

required