Toyota Camry Hybrid dipertonton di M’sia sempena Beyond Zero UMWT — 211 PS, 2.5L; bakal dilancar?

Toyota Camry Hybrid dipertonton di M’sia sempena Beyond Zero UMWT — 211 PS, 2.5L; bakal dilancar?

Sebuah lagi model hibrid yang dipertontonkan dalam acara Beyond Zero anjuran UMW Toyota Motor (UMWT) ialah Toyota Camry Hybrid. Ini kali kedua model berkenaan ditampilkan kepada umum selepas taklimat strategi pelbagai laluan oleh syarikat pada Mei tahun lalu.

Camry yang dijual di Malaysia ketika ini ialah versi facelift generasi ke-lapan yang dijual bermula Februari 2022. Ditawarkan hanya dalam varian tunggal 2.5V dengan harga RM219,800 atas jalan tidak termasuk insurans, model ini menggunakan enjin Dynamic Force A25A-FKS 2.5 liter NA empat silinder sebaris petrol yang menjana 209 PS dan 253 Nm tork.

Versi hibrid ini menggunakan enjin kitaran Atkinson unit yang sama, yang membekalkan sebanyak 178 PS and 221 Nm. Ini digandingkan dengan CVT elektronik (e-CVT) dan dibantu oleh motor elektrik berkuasa 120 PS dan 202 Nm dengan output keseluruhan sistem 211 PS.

Toyota Camry Hybrid dipertonton di M’sia sempena Beyond Zero UMWT — 211 PS, 2.5L; bakal dilancar?

Walaupun kita tidak menerima model hibrid bagi Camry kegenerasi ke-8 ini, ia pernah ditawarkan di sini untuk model generasi ke-7 sebelum ini beberapa tahun lalu. Jika UMWT kembali menawarkan varian berkenaan, ia mungkin akan sama dengan penawaran yang ada di Thailand.

Camry untuk pasaran tempatan hadir sebagai unit CBU dari Thailand, jadi tidak mustahil langkah sama akan diteruskan untuk model hibrid, sekiranya ada nanti.

Di Thailand, varian Premium yang paling asas menggunakan enjin 2.5 liter NA dijual pada harga 1.599 juta baht, sementara pilihan hibrid (2.5 HEV Premium) adalah 4% lebih tinggi dengan harga 1.659 juta baht. Varian paling tinggi, 2.5 HEV Premium Luxury di sana pula 13% lebih mahal daripada varian asas tersebut. Nampak gambaran harga Camry hibrid ini sekiranya ia dipasarkan di Malaysia?

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Hazril Hafiz

Berkecimpung di dalam media automotif tempatan sejak 10 tahun lalu, Hafiz mengimpikan sebuah Malaysia dengan jaringan sistem pengangkutan awam yang lebih cekap dan menyeluruh. Tugas terakhirnya sebelum menyertai laman web ini ialah sebagai editor sisipan automotif sebuah akhbar arus perdana.

 
 

Add a comment

required

required