Tesla Model Y 2024 terima peningkatan di Malaysia — HW4, cermin berganda dan kaca privasi gelap

Tesla Model Y 2024 terima peningkatan di Malaysia — HW4, cermin berganda dan kaca privasi gelap

Tesla Malaysia telah memulakan serahan bagi Tesla Model Y, dengan lebih 70 pelanggan terawalnya sudah mula menerima kereta mereka di ibupejabat Tesla di Cyberjaya, hari ini.

Untuk pasaran tempatan, semua varian bagi model terbabit — yang terdiri daripada Standard RWD, Long Range AWD dan Performance AWD — menampilkan kemaskini terbaru yang diperkenalkan untuk kereta itu di pasaran China pada November tahun lalu. Ini yang menjadi sebab kepada kelewatan serahan terbabit, yang sepatutnya mula dilakukan pada awal tahun ini.

Seperti yang dilaporkan sebelum ini, Model Y di Malaysia antara lain menampilkan kamera terkini “Hardware 4” untuk ciri pemanduan Autopilot semi-autonomous, yang boleh dilihat daripada modul kamera yang sedikit lebih besar di bahagian fender depan.

Tesla Model Y 2024 terima peningkatan di Malaysia — HW4, cermin berganda dan kaca privasi gelap

Lagi ciri baru yang diterima ialah tingkap sisi berganda saiz penuh yang pertama kali diperkenalkan untuk Model 3 “Highland” facelift tahun lalu, kaca penebat akustik itu turut mengurangkan bunyi angin. Selain itu, cermin tingkap belakang dan cermin belakang kini menggunakan pelbagai kaca privasi.

Terakhir, tiada lagi bahagian tonneau cover yang menghalang penglihatan orang ke bahagian barangan. Menurut Tesla, penggunaan kaca privasi tersebut sudah cukup gelap dan tidak membolehkan orang melihat ke bahagian barangan tersebut.

Lagi kemaskini untuk pasaran Malaysia bagi model ini ialah pilihan warna luaran, dengan dua warna baru menggantikan yang ditawarkan ketika pelancarannya. Warna merah multi-coat digantikan dengan warna Ultra Red, dan bagi pelanggan yang memesan warna merah yang lama, tiada sebarang kos tambahan akan dikenakan. Satu lagi warna baru ialah Stealth Grey, yang menggantikan warna Midnight Silver Metallic.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Hazril Hafiz

Berkecimpung di dalam media automotif tempatan sejak 10 tahun lalu, Hafiz mengimpikan sebuah Malaysia dengan jaringan sistem pengangkutan awam yang lebih cekap dan menyeluruh. Tugas terakhirnya sebelum menyertai laman web ini ialah sebagai editor sisipan automotif sebuah akhbar arus perdana.

 
 

Add a comment

required

required