Polis mula siarkan statistik kes kemalangan jalan raya secara harian menerusi laman media sosial

Polis mula siarkan statistik kes kemalangan jalan raya secara harian menerusi laman media sosial

Bermula hari ini, Polis DiRaja Malaysia (PDRM) menerusi Jabatan Siasatan Jenayah dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) akan menyiarkan maklumat statistik kes kemalangan jalan raya dan kematian secara harian, seperti mana yang diputuskan oleh mesyuarat jawatankuasa kabinet mengenai kesesakan dan keselamatan jalan raya baru-baru ini.

Menurut Pengarah JSPT Bukit Aman, Datuk Mohd Azman Ahmad Sapri, setiap hari statistik kemalangan jalan raya mengenai kes kemalangan dan kematian akan dikeluarkan secara masa sebenar (real time) dengan mengambil data kemalangan yang berlaku pada hari sebelumnya.

“Penyiaran berbentuk infografik akan dimuat naik di laman sosial rasmi JSPT seperti Facebook, Instgram dan X bermula hari ini dan masa akan dikeluarkan sebelum atau pada jam 2 petang. Penyiaran data statistik kepada umum adalah langkah meningkatkan kesedaran pengguna jalan raya dan orang ramai mengenai betapa seriusnya kes kemalangan jalan raya yang berlaku pada setiap hari,” katanya menerusi kenyataan yang dikeluarkan.

Menurut statistik kemalangan yang berlaku semalam, 14 Mac 2024, sebanyak 1,999 kes kemalangan jalan raya dengan 12 kematian direkodkan di seluruh negara.

“PDRM menyeru kepada semua pengguna jalan raya supaya sentiasa mengikut peraturan ditetapkan dan memastikan undang-undang jalan raya dipatuhi tanpa kompromi. Kerjasama daripada orang ramai diharap dapat meningkatkan lagi kesedaran ke atas kepentingan menjaga keselamatan dan mengurangkan kadar kemalangan jalan raya di negara kita,” katanya.

Pada 8 Mac lalu, Menteri Pengangkutan Anthony Loke berkata Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) akan bekerjasama dengan polis bagi menyediakan data, dengan maklumat mengenai kematian kemalangan jalan raya dari hari sebelumnya dan ia akan dikeluarkan setiap hari. Ia bertujuan bagi mempertingkatkan kesedaran terhadap keselamatan di jalan raya, dan kerajaan berhasrat untuk membuat statistik setiap hari mengenai kemalangan jalan raya yang melibatkan kematian untuk pengetahuan umum.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required