MG ZS EV 2024 kini di Malaysia – 176 PS/280 Nm, 51.1 kWh, jarak gerak 320 km, bermula dari RM125,999

MG ZS EV 2024 kini di Malaysia – 176 PS/280 Nm, 51.1 kWh, jarak gerak 320 km, bermula dari RM125,999

Selain MG4 EWV 2024, pengedar jenama MG di Malaysia, SAIC Motor Malaysia turut melancarkan SUV segmen-B MG ZS EV. Hadir dengan satu varian sahaja, ia ditawarkan dengan harga atas jalan RM125,999 tanpa insurans. Tempahannya juga telah dibuka sejak akhir Februari lalu.

MG ZS EV 2024 ini masih mengekalkan sistem mekanikal yang sama, sebagaimana model facelift terdahulu. Ia menawarkan kuasa hingga 176 PS (130 kW) dan tork 280 Nm. Motor elektriknya dijanakan oleh bateri lithium-ion 51.1 kWh, yang membolehnya mencapai jarak gerak hingga 320 km dengan pengecasan tunggal, mengikut kitaran WLTP. Daripada aspek prestasi, kereta seberat 1,610 kg ini boleh melakukan pecutan 0-100 km/j dalam masa 8 saat dan mencecah kelajuan maksimum 174 km/j.

Bagi aspek pengecasan, ia mengambil masa lapan jam apabila menggunakan pengecas AC berkapasiti 7 kW, dan hanya sekitar 54 minit untuk mencapai tahap 10% hingga 80% sekiranya menggunakan pengecas pantas DC 50 kW.

SUV elektrik ini berukuran 4,323 mm panjang, 1,809 mm lebar, 1,649 mm tinggi dan jarak rodanya cecah 2,585 mm. Ia memiliki ruang penyimpanan barangan di belakang berkapasiti 448 liter dan meningkat hingga 1,187 liter sekiranya tempat duduk belakang dibaringkan.

Bagi imej luarannya, juga sama seperti model terdahulu, MG ZS EV masih tiada gril hadapan dan tempat pengecasannya masih berada di bahagian kanan hadapan dan mempunyai penutup yang terbuka ke tepi. Ia juga diberikan lampu utama ‘Silverstone’ Projector LED dengan lampu nyalaan siang (DRL), lampu isyarat sisi LED dan roda aloi lima-jejari 17-inci dengan kemasan perak.

Selain itu, ia menampilkan rel bumbung rona perak, bumbung suria panoramik yang dikatakan terbesar dalam kelasnya (berukuran 1,365 mm panjang dan 870 mm lebar) serta lampu belakang ‘Phantom’ LED yang direka semula.

Ciri kelengkapan bagi bahagian kabinnya pula termasuklah paparan skrin sesentuh baharu bersaiz 10.25-inci berbanding unit 10.1-inci pada model sebelum ini dan ia juga disepadukan dengan fungsi Apple CarPlay dan Android Auto, paparan pelbagai-informasi tujuh-inci, rotary gear selector, pengecas tanpa wayar dan pendingin hawa automatik bersama corong untuk penumpang belakang.

Selain itu, ia turut menampilkan panel sentuhan lembut dengan jahitan merah untuk papan pemukanya, roda stereng balutan kulit dengan jahitan merah, perehat tangan di tengah untuk tempat duduk belakang, tempat duduk hadapan larasan kuasa 6-cara, USB untuk perakam digital, dua USB port dengan satu unit untuk Type-C.

Untuk sistem keselamatan, ZS EV dilengkapi dengan sistem bantuan pemandu MG Pilot, yang merangkumi Amaran Pelanggaran Hadapan (FCW), AEB (dengan pengesan pejalan kaki dan penunggang basikal), Kawalan kelajuan Adaptif (ACC), Bantuan Kesesakan Trafik (TJA), Amaran ketibaan Lorong (LDW), Bantuan Kekal Lorong (LKA), Pengesan Titik Buta (BSD), Bantuan Menukar Lorong (LCA), Kepekaan Trafik Lintasan Belakang (RCTA) dan Bantuan Lampu Tinggi Pintar.

Selain itu, ia juga diberikan enam beg udara, ABS, EBD, Bantuan Brek, Program Kestabilan Elektronik (ESP), Bantuan Mula Mendaki (HSA), sistem pemantauan tekanan tayar serta pengingatan tali pinggang keledar hadapan dan belakang.

Untuk warna luarannya, ZS EV menerima empat pilihan iaitu Monument Silver, Black Pearl, Artic White dan Dynamic Red. Sama seperti MG4, MG ZS EV juga menerima pakej waranti kenderaan tujuh-tahun/150,000 km dan waranti lapan-tahun/180,000 km untuk bateri. Jika membuat tempahan dan mendaftar model MG ZS EV sebelum 30 April 2024, pembeli bakal menerima pakej eksklusif iaitu wallbox charger berkapasiti 7kW percuma termasuk pemasangan bernilai RM4,600.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required