Satu lagi insiden pokok tumbang akibat hujan lebat dan angin kuat baru berlaku di ibu kota Kuala Lumpur petang ini. Insiden tersebut berlaku di Jalan Pinang, berhadapan dengan Menara Prestige dan Kuwait Bank, yang turut menyebabkan beberapa kenderaan turut dihempap pokok besar terbabit.
Buat masa ini, belum ada maklumat lanjut mengenai insiden terbabit. Menurut laporan Kosmo Online, sebuah kereta polis yang sedang mengiringi kenderaan yang dinaiki Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Ab.Rauf Yusoh, turut mengalami kerosakan teruk akibat terkena dahan pokok terbabit. Walau bagaimana pun, kenderaan yang dinaiki Datuk Seri Ab.Rauf dilaporkan dalam keadaan selamat.
Difahamkan Jalan Pinang telah ditutup buat sementara waktu bagi kerja-kerja pembersihan. Kesesakan trafik dari arah KLCC turut dilaporkan sedang berlaku. Diharap pengguna jalan raya di sekitar ibu kota menggunakan jalan alternatif untuk ke destinasi yang dituju.
Pada 7 Mei lalu, terdapat insiden pokok tumbang dan telah menghempap 17 buah kenderaan di Jalan Sultan Ismail, berhampiran Hotel Concorde KL. Insiden terbabit turut menyebabkan seorang pemandu kereta maut, sementara dua lagi pengguna jalan raya mengalami kecederaan.
Susulan insiden tersebut, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) memaklumkan pihaknya sedang menambah baik Pelan Pengurusan Pokok Rendang, serta menyediakan garis panduan baharu yang memfokus aspek pokok berusia dan berisiko tinggi di ibu negara.
Dalam situasi sebegini, sudah pasti insurans kerosakan akibat banjir atau bencana alam (special perils) untuk kenderaan adalah sangat penting. Dengannya, kita boleh merasa sedikit tenang jika dalam keadaan tidak disangka, kereta tenggelam akibat banjir atau mengalami kerosakan teruk akibat pokok tumbang atau sebagainya.
Pokok depan office pulak tumbang 🥴
Btw, itu bukan suara saya😅 pic.twitter.com/wyQMTZKO3c— Shakirah⁷ (@shakirah2335) May 13, 2024
Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.