Malaysia berupaya jadi hab utama bagi bekalan cip kuasa untuk kenderaan elektrik – Anwar Ibrahim

Malaysia berupaya jadi hab utama bagi bekalan cip kuasa untuk kenderaan elektrik – Anwar Ibrahim

Malaysia berpotensi untuk menjadi hab utama bagi pembekalan cip kuasa untuk kenderaan elektrik (EV), kata Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim. Di mana, katanya, cip kuasa itu merupakan komponen penting dalam proses peralihan tenaga serta teknologi penyahkarbonan.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada persidangan SEMICON Asia Tenggara 2024 yang berlangsung semalam.

Katanya, EV misalnya mengandungi lebih daripada 3,000 cip yang juga dua hingga lima kali lebih banyak berbanding kenderaan dengan kapasiti enjin pembakaran dalaman, laporan Bernama.

“Menerusi Pelan Induk Perindustrian Baharu Malaysia 2030 (NIMP 2030) dan Pelan Hala Tuju Peralihan Tenaga Nasional (NETR), kita sebenarnya telah mempunyai pengupaya dasar serta insentif yang tepat untuk syarikat yang mahu mengeluarkan cip itu di sini.

Malaysia berupaya jadi hab utama bagi bekalan cip kuasa untuk kenderaan elektrik – Anwar Ibrahim

“Kerajaan menyasarkan untuk mempunyai 40% campuran tenaga utama Malaysia daripada sumber tenaga boleh baharu (TBB) menjelang 2035. Inisiatif itu bertujuan mengurangkan pelepasan karbon dioksida sebanyak 10 juta tan setahun, selain mencapai 100 peratus TBB menjelang 2050,” katanya.

Selain itu, tambahnya, kerajaan turut menyokong usaha pihak berkaitan yang meneroka teknologi baharu seperti hidrogen hijau, teknologi nuklear dan penyimpanan tenaga berskala besar bagi mengurangkan kebergantungan terhadap bahan api fosil dan memenuhi matlamat Perjanjian Paris 2015.

“Bermula September ini, Akses Pihak Ketiga akan dibenarkan dalam industri bekalan elektrik negara yang membolehkan pihak lain membekal tenaga menggunakan saluran penghantaran Tenaga Nasional Behad, sekali gus mencerminkan minat pelabur asing yang tinggi terhadap Malaysia,” jelasnya lagi.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required