Yuran cetakan Sijil Pemilikan Kenderaan diturunkan ke RM20 untuk Semenanjung Malaysia dan Sabah

Yuran cetakan Sijil Pemilikan Kenderaan diturunkan ke RM20 untuk Semenanjung Malaysia dan Sabah

Menteri Pengangkutan Anthony Loke telah mengumumkan bahawa yuran untuk cetakan Sijil Pemilikan Kenderaan (VOC) telah diturunkan ke RM20 berkuatkuasa 1 Julai 2024 untuk Semenanjung Malaysia dan Sabah termasuk Labuan.

Sebelum semakan harga ini, yuran tersebut adalah RM50 untuk Semenanjung dan RM25 di Sabah. Sementara untuk Sarawak pula, ia masih dikekalkan dengan yuran tambahan sebanyak RM5 menjadikannya kadar keseluruhan RM25 untuk VOC.

“Penyelarasan ini bertujuan untuk merapatkan jurang perbezaan kadar yuran antara Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak,” katanya.

VOC diperkenalkan oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) pada tahun 2016 bagi menggantikkan Kad Pendaftaran (RC) atau juga dikenali sebagai ‘geran kenderaan’. VOC masih kekal tertera butiran kenderaan dan pemilikan yang berkaitan seperti RC, tetapi tidak seperti RC yang perlu dibawa dalam bentuk fizikal sebagai dokumen untuk transaksi berkaitan seperti pembaharuan cukai jalan, pertukaran pemilikan kenderaan atau pindaan kepada butir-butir kenderaan.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required