BAIC X55 2024 di Malaysia — SUV segmen C 1.5T jana 188 PS, 7DCT, anggaran harga dari RM12xk-RM14xk

BAIC X55 2024 di Malaysia — SUV segmen C 1.5T jana 188 PS, 7DCT, anggaran harga dari RM12xk-RM14xk

Selain model SUV off-road BJ40, model SUV segmen C ini, X55 telah diumumkan untuk menjadi dua model terawal jenama itu yang akan dipasarkan di Malaysia. Mei lalu, harga anggaran untuk kedua-duanya telah pun dimaklumkan, dan serahan kepada pelanggan dijangka dilakukan pada suku keempat tahun ini.

Namun, unit yang ditampilkan dalam galeri ini merupakan model CBU dari China, bagi kelompok terawalnya. Model pemasangan CKD juga sudah ada dalam perancangan, yang akan dipasang di kilang EP Manufacturing (EPMB) di Pegoh, Melaka dan bakal menyusul juga pada suku keempat nanti.

Bakal menjadi pesaing bagi model lain seperti Proton X70 dan Honda CR-V, serta juga Chery Tiggo 7 Pro, BAIC X55 akan ditawarkan dalam dua varian — Standard dan Premium, dengan harga anggaran dari RM12xk-RM14xk. Model ini mempunyai ukuran dimensi 4,620 mm panjang, 1,886 mm lebar dan 1,680 mm tinggi.

BAIC X55 2024 di Malaysia — SUV segmen C 1.5T jana 188 PS, 7DCT, anggaran harga dari RM12xk-RM14xk

Model ini hampir 100 mm lebih panjang, 55 mm lebih lebar dan 14 mm lebih rendah berbanding X70, manakala jarak rodanya pula 2,735 mm ialah 65 mm lebih panjang.

Kedua-dua varian ini dilengkapi dengan enjin 1.5 liter turbocas empat-silinder suntikan terus yang menghasilkan 188 PS pada 5,500 rpm dan 305 Nm tork dari 1,500 hingga 4,500 rpm. Kuasa dihantar ke roda depan melalui transmisi klac berkembar basah tujuh-kelajuan, yang membolehkan pecutan 0-100 km/j dicapai dalam masa 7.8 saat. Kadar penggunaan minyak pula didakwa 7.2 liter bagi 100 km (kitaran WLTP).

Rekaan luarannya tajam, dengan DRL LED bentuk L yang nipis, kedudukan lampu utama LED yang lebih rendah, rekaan tingkap yang tajam serta kemasan krom di kelilingnya. Wajah depan yang tertutup memperlihatkannya sebagai sebuah EV, ditambah pula dengan rekaan bampar dengan corak hexagon ala Lexus RX. Pemegang pintunya juga tersorok.

BAIC X55 2024 di Malaysia — SUV segmen C 1.5T jana 188 PS, 7DCT, anggaran harga dari RM12xk-RM14xk

Kami sempat meluangkan masa untuk mencuba sendiri aspek pemanduan model ini. Namun, sekali lagi, ini merupakan unit CBU dari China yang tidak mencerminkan dengan tepat misalnya spesifikasi lengkap versi yang akan ditawarkan di sini dalam bentuk CKD nanti.

Disebabkan itu, anda akan perasan yang unit ini masih lagi menggunakan nama “Beijing” sebagai jenamanya, dan bukannya BAIC. Begitu juga dengan kelengkapan keselamatan dan teknologi lain — sebagai contoh, unit ini belum dilengkapi dengan ciri Apple CarPlay dan Android Auto, sebaliknya model CKD nanti khabarnya akan tersedia ciri berkenaan — spesifikasi lengkap dan disahkan untuk model ini akan diperoleh bagi unit CKD selepas pelancarannya nanti.

Dari pengalaman singkat bersama SUV ini, boleh dikatakan ia memberikan pemanduan yang agak baik dari banyak aspek. Ia terasa ringan dengan maklum balas pedal minyak yang juga cepat dan responsif. Begitu juga dengan kendalian sterengnya, tidak mengecewakan — baik ketika memandu biasa dalam persekitaran dalam bandar yang banyak kereta mahupun ketika di lebuhraya. Tiada rasa yang model ini kurang kuasa.

Sepanjang yang dapat diperhatikan, penggunaan minyak dalam keadaan sebenar yang sempat diperhatikan ialah sekitar 7.5 km per 100 km. Ini tidaklah lari terlalu jauh berbanding angka yang dinyatakan di atas kertas tersebut.

Untuk berada di dalam kabinnya juga cukup selesa. Dapat dilihat yang BAIC cuba memberikan kemasan dan nilai terbaik bagi model ini, yang mungkin varian tertingginya nanti akan ditampilkan sebagai pilihan lebih premium. Rekaan papan pemuka serta permukaan lembut di atasnya, begitu juga dengan bahagian atas panel pintu antara sentuhan yang boleh dipuji.

Perkara yang kurang digemari pula ialah skrin dan sistem yang ada di dalamnya. Paparan atau antaramuka penggunanya terasa terlalu asas seperti versi lama, dan hampir semua kawalan — dari pendingin hingga kepada cermin sisi — perlu dilakukan di dalam sistem ini. Walhal, semuanya lebih pantas dan mudah jika kawalan bagi perkara yang asas dan kerap dilakukan itu berada di luar skrin. Ruang di belakang juga luas, dengan adanya juga bumbung panoramik.

Kelengkapan standard yang lain termasuk sistem tanpa kunci, butang Push Start, cermin pandang belakang anti-silau, corong pendingin belakang, kamera undur, pintu ruang barangan belakang kuasa elektrik dan enam beg udara. Premium pula menerima tambahan lampu ambient 10-warna.

Sistem bantuan pemandu pula masih belum jelas penawarannya. Unit ini tidak dilengkapi sistem tersebut, tetapi BAIC memaklumkan versi jualan nanti akan ada ciri seperti amaran perlanggaran depan, kawalan melayar adaptif, amaran penukaran lorong dan amaran titik buta. Tiada ciri pengekalan lorong atau ke tengah lorong, begitu juga ciri AEB yang belum disahkan. Jadi, kita tunggu maklumat yang lebih lengkap bagi X55 ini ketika pelancarannya kelak.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Hazril Hafiz

Berkecimpung di dalam media automotif tempatan sejak 10 tahun lalu, Hafiz mengimpikan sebuah Malaysia dengan jaringan sistem pengangkutan awam yang lebih cekap dan menyeluruh. Tugas terakhirnya sebelum menyertai laman web ini ialah sebagai editor sisipan automotif sebuah akhbar arus perdana.

 
 

Add a comment

required

required