EVx 2024: Mercedes-Benz EQS500, EQE350+, EQB350 dan EQA250 dipamerkan di ruang Hap Seng Star

EVx 2024: Mercedes-Benz EQS500, EQE350+, EQB350 dan EQA250 dipamerkan di ruang Hap Seng Star

Electric Vehicle Expo (EVx) 2024 anjuran paultan.org sedang yang berlangsung hari ini dan esok (20-21 Julai) bertempat di Setia City Convention Centre (SCCC), Setia Alam. Pameran EV edisi ketiga ini mendapat kerjasama rakan penaja Carro, Gentari, RHB dan JuiceUp, menempatkan pelbagai model terkini EV termasuk kelengkapan pengecasannya. Mercedes-Benz antara jenama pengeluar kenderaan yang turut mengambil kesempatan mempamerkan model EV terkininya iaitu dari EQA hingga ke model flagship EQS.

Bagi EQA 250 AMG Line, ia dijanakan oleh motor elektrik hadapan dengan 190 PS/375 Nm, yang membolehkannya dipecut dari 0-100 km/j dalam 8.9 saat. Motor elektrik ini dijanakan oleh bateri lithium-ion 66.5 kWh yang mampu memberikan jarak gerak hingga 496 km mengikut kitaran WLTP.

Untuk EQB 350 pula, ia diberikan tujuh-tempat duduk dalam tiga barisan. Ia didatangkan dengan motor belakang ekstra untuk 292 PS/520 Nm dan 4Matic, membolehkannya dipecut dari 0-100 km/j dalam 6.2 saat. Bateri lithium-ion berkapasiti 66.5 kWh boleh membantunya mendapatkan jarak gerak hingga 423 km mengikut kitaran WLTP.

Manakala bagi yang berminat dengan Mercedes-Benz EQS 500, ia turut dipamerkan di sini. Ditampilkan dengan penjana kuasa dwi-motor AWD 449 PS/828 Nm yang membolehkannya dipecut dari 0-100 km/j dalam 4.8 saat.

EVx 2024: Mercedes-Benz EQS500, EQE350+, EQB350 dan EQA250 dipamerkan di ruang Hap Seng Star

Satu lagi model yang turut dipamerkan ialah EQE 350+ yang merupakan varian paling asas bagi sedan EV keluaran Mercedes-Benz. Ia dilengkapi dengan hanya satu motor elektrik yang menghasilkan 292 PS (288 hp atau 215 kW) dan tork maksima 565 Nm, menerima bekalan kuasa elektrik dari bateri litium-ion 400-volt dengan kapasiti 90.56 kWj. Ini membolehkan ia bergerak sejauh 682 km dengan satu cas penuh dalam kitaran WLTP.

Motor tunggal berkenaan diletakkan pada gandar belakang untuk memacu hanya roda belakang. Prestasi kedua-dua sedan EV ini juga serupa dengan pecutan 0-100 km/j dicapai dalam masa 6.4 saat, sebelum mencatatkan kelajuan maksima 210 km/j.

Setiap pembelian EQS 500 di EVx 2024 ini juga datang dengan Agility Plus, yang merangkumi sehingga 12 bulan ansuran, tanpa sebarang caj; insurans kenderaan bernilai sehingga RM6,388; empat pakej servis percuma; MobilityPlus, program jaminan kereta gantian sekiranya Mercedes-Benz anda perlu diperbaiki; dan ICE on Demand, sebuah kemudahan jangka pendek untuk menggunakan kereta enjin biasa Mercedes-Benz sekiranya diinginkan. Promosi ini hanya sah sehingga 31 Julai 2024 (tertakluk kepada terma dan syarat).

Manakala jika menempah EQE 350+ sama ada varian Electric Art Line atau AMG Linedi EVx 2024, anda juga bakal menerima pelan pembayaran semula Agility (4 kali Compact Service + MobilityPlus). Untuk tempahan EQA 250 dan EQB 350 pula, bakal menerima insurans motor percuma (sehingga RM3.3k untuk EQA, RM3.7k bagi EQB)

EVx 2024: Mercedes-Benz EQS500, EQE350+, EQB350 dan EQA250 dipamerkan di ruang Hap Seng Star

Selain itu, bagi setiap model yang dipamerkan di ruang Hap Seng Star di EVx 2024 ini, pembeliannya juga ditawarkan dengan pilihan sama ada wallbox Mercedes-Benz secara percuma termasuk pemasangannya atau pengecasan tanpa had selama 18-bulan juga percuma dari Gentari.

Selain Mercedes-Benz, jenama automotif lain yang turut mengambil bahagian dalam acara ini termasuklah BMW, MINI, smart, Hyundai, Kia, Lotus, BYD dan Chery, selain Kineta dan Trapo.

Bagi yang menempah kereta baharu menerusi EVx 2024 ini, anda akan menerima baucar bernilai RM1,500 yang merangkumi baucar RM500 untuk filem penapis haba (V-Kool), RM500 untuk alas lantai kereta (DodoMat) dan RM500 untuk kerusi kulit kustom (DK Schweizer). Kesemua baucar ini akan diberikan secara terus di EVx 2024 dan terhad untuk 100 tempahan pertama sahaja.

Selain menjamu mata melihat barisan model EV terbaharu di pasaran, anda juga berpeluang memandu uji mana-mana model yang berkenaan di hati. Anda juga akan dapat mempelajari semua tentang pelbagai aspek elektrifikasi melalui ceramah oleh pakar industri dan mengetahui bagaimana rasanya hidup dengan EV melalui forum perbincangan pemilikan yang diadakan dalam acara selama dua hari ini. Jika ada kelapangan, jangan lupa ke Setia Convention Centre, kerana EVx 2024 akan berlangsung sehingga esok (21 Julai) dari jam 9 pagi hingga 7 malam dan kemasukan adalah percuma!

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required