Kia buka pusat latihan APAC baharu di Glenmarie – hab global ke-5 selepas Jerman, USA, Rusia dan UAE

Kia buka pusat latihan APAC baharu di Glenmarie – hab global ke-5 selepas Jerman, USA, Rusia dan UAE

Untuk pengetahuan anda, ibu pejabat Kia Asia Pasifik sebenarnya berada di Kuala Lumpur, jadi tidak hairanlah mengapa jenama ini membuka pusat latihan APAC di Glenmarie, Shah Alam. Fasiliti ini merupakan hab latihan global kelima jenama ini, selepas membukanya di Jerman, Rusia, Emiriah Arab Bersatu (UAE) dan Amerika Syarikat.

Kia berkata pusat baharu itu akan “menerajui cara dalam memupuk budaya inovasi dan perkhidmatan di seluruh rantau APAC,” sambil menambah bahawa ia akan menyediakan kakitangan operasi, jualan dan selepas jualan anak syarikat dan pengedarnya dengan kemahiran dan pengetahuan menyeluruh yang diperlukan dalam industri automotif.

Kia buka pusat latihan APAC baharu di Glenmarie – hab global ke-5 selepas Jerman, USA, Rusia dan UAE

“Malaysia dipilih daripada 34 pasaran kami di APAC sebagai pemilihan lokasi strategiknya, membolehkan kami memenuhi keperluan industri yang berkembang sambil mengekalkan pasukan kami di barisan hadapan dalam kemajuan teknologi,” kata Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kia Asia Pasifik, Kevin Ahn.

Fasiliti ini dilengkapi dengan bilik kelas yang dilengkapi paparan berteknologi tinggi untuk pengajaran teori, bengkel lengkap untuk sesi praktikal, pusat sumber kenderaan berkomputer, simulator pembaikan maya dan alat khusus seperti peralatan diagnostik. Pelatih juga akan mendapat akses kepada model terbaharu Kia seperti EV6, EV9 dan EV5 dan EV3 yang akan datang bagi tujuan latihan praktikal.

Kia buka pusat latihan APAC baharu di Glenmarie – hab global ke-5 selepas Jerman, USA, Rusia dan UAE

Kia menambah bahawa kemudahan dan kaedah latihan pusat latihan tersebut mencerminkan piawaian global Kumpulan Hyundai Motor, dan lokasinya bersebelahan dengan pusat 3S sekaligus memberikan pelatih pendedahan langsung kepada senario dunia sebenar.

Peserta yang berada di pusat latihan ini akan menerima pensijilan daripada Kia APAC setelah tamat program mereka, mengesahkan kemahiran dan kepakaran mereka dalam rangkaian global syarikat. Menurut syarikat itu lagi, pusat latihan tersebut juga mampu menampung sehingga 80 pelatih pada bila-bila masa. Kia menyasarkan untuk melatih sehingga 3,000 orang setiap tahun bagi memenuhi keperluan di kesemua 34 pasaran di rantau Asia Pasifik.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required