VEP: Malaysia beri jaminan tindakan saman belum dilaksanakan, hanya notis peringatan dikeluarkan

VEP: Malaysia beri jaminan tindakan saman belum dilaksanakan, hanya notis peringatan dikeluarkan

Menteri Pengangkutan, Anthony Loke mengesahkan bahawa Malaysia masih belum melaksanakan tindakan saman terhadap kenderaan asing berpendaftaran Singapura yang memasuki negara ini melalui Tambak Johor dan Lebuhraya Laluan Kedua Malaysia-Singapura (Linkedua) yang masih belum mendaftar atau mengaktifkan Permit Masuk Kenderaan (VEP).

Menurut beliau, pada dua hari pertama pelaksanaan VEP iaitu mulai 1 Okt lalu, jumlah kenderaan dari repbulik berkenaan yang memasuki Malaysia menerusi Johor dilihat menurun, namun ia kembali normal pada hari ketiga dan seterusnya, laporan Berita Harian.

“Laporan harian yang diperoleh mendapati jumlah kenderaan Singapura yang masuk ke negara ini melalui laluan darat di Tambak Johor dan Linkedua kembali pulih dan normal sebaik jaminan tiada tindakan saman dikenakan dalam tempoh terdekat.

“Tindakan penguatkuasaan termasuk saman hanya akan dilakukan secara berfasa dengan notis peringatan dikeluarkan kepada pemilik dan pemandu kenderaan yang belum mendaftar. Kita berikan mereka tempoh lagi untuk memohon sebelum tindakan diambil yang akan diumumkan nanti,” katanya.

Tambahnya, setakat ini pihak kementerian tidak menetapkan tempoh tertentu untuk melaksanakan penguatkuasaan penuh.

Walau bagaimana pun, katanya, pemilik kenderaan Singapura diminta supaya segera mendaftar, memasang dan mengaktifkan tag RFID VEP bagi mengelakkan sebarang kesulitan ketika memasuki dan keluar dari Malaysia.

“Kita menggesa pihak vendor untuk memperbanyakkan lokasi pendaftaran bagi memudahkan lagi permohonan dan mengelakkan kesesakan. Kita tak boleh sediakan lokasi pendaftaran di Singapura kerana pendaftaran ini bidang kuasa kita, melainkan ada kerjasama dengan syarikat di sana, itu biar vendor yang fikirkan,” katanya.

Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) telah mengeluarkan data bahawa setakat 30 September 2024, pihaknya telah mengeluarkan 112,658 tag identifikasi frekuensi radio (RFID) VEP kepada kenderaan persendirian dan komersial bernombor pendaftaran Singapura. Daripada jumlah itu, sejumlah 75,412 tag RFID sudah digunakan sejak pelaksanaan VEP di laluan darat Malaysia-Singapura, manakala 37,246 tag lagi masih belum diaktifkan.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required