Sebuah lebuhraya baharu yang menghubungkan pantai timur dan barat Semenanjung Malaysia mungkin bakal dibina tidak lama lagi. Menurut Timbalan Menteri Kerja Raya (KKR), Datuk Seri Ahmad Maslan, KKR sedang mengkaji lebuhraya baharu antara Putrajaya dan Pahang. Katanya, kajian itu bertujuan mencari laluan alternatif antara pantai timur dan KL bagi mengurangkan kesesakan di Lebuhraya Karak (KLK).
“Matlamat utama adalah untuk mencari penyelesaian bagi melengkapkan kesalinghubungan Central Spine Road (Lingkaran Tengah Utama) dan menambah baik kesalinghubungan KLK.
“Antara faktor yang dipertimbangkan sekarang termasuk penggunaan tanah, dengan jalan itu mungkin melalui hutan simpan kekal; kesan alam sekitar, lalu lintas, sosial dan ekonominya,” katanya di parlimen semalam, laporan The Star.
Tambah beliau, kajian itu dijangka siap pada 12 Ogos tahun depan selepas ia bermula tahun ini pada Ogos. Selain itu, katanya, kajian itu telah menerima peruntukan sebanyak RM2.5 juta dan telah pun diluluskan di bawah pelan ke-empat Rancangan Malaysia ke-12.
Ahmad Maslan juga berkata jika KKR memberi lampu hijau, lebuh raya itu akan dibina di bawah kontrak bina-operasi-pindah, yang memberi konsesi kepada syarikat swasta untuk membiayai, membina dan mengendalikan projek untuk tempoh 20 hingga 30 tahun sebelum menyerahkan semula lebuhraya kepada kerajaan.
Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.