PLUS Malaysia Berhad (PLUS) memaklumkan semua lorong di KM28.4 antara laluan Jitra ke Hutan Kampung arah selatan di Lebuhraya Utara-Selatan ditutup akibat lokasi berkenaan sedang dilanda banjir kilat. Justeru, sepanjang penutupan laluan berkenaan, trafik terpaksa dilencongkan keluar ke Persimpangan Jitra.
“Semua kenderaan dilencongkan keluar ke Persimpangan Jitra utara. Trafik perlahan. Rancang perjalanan anda menggunakan Google Maps dan Waze jika berada di lokasi yang terlibat,” kata PLUS menerusi laman Facebook rasminya.
PLUS mula mengemaskini keadaan di laluan berkenaan pada jam 3.42 petang tadi di mana insiden banjir berlaku di KM 28.2 hingga KM 28.6 arah selatan dari Jitra ke Hutan Kampung menyebabkan lorong kiri terpaksa ditutup. Dan pada jam 4.44 petang pula, PLUS mengumumkan kesemua lorong arah selatan di laluan berkenaan ditutup sepenuhnya.
Justeru, semua pengguna Lebuhraya PLUS diminta rujuk PLUSTrafik@X dan Aplikasi PLUS https://x.com/plustrafik untuk maklumat trafik terkini. Sila rancang perjalanan anda menggunakan Google Maps dan Waze jika berada di lokasi yang terlibat, kata PLUS lagi.
Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.