JPJ panggil balik kenderaan untuk syarikat pengeluar periksa semula demi keselamatan di jalan raya – Loke

JPJ panggil balik kenderaan untuk syarikat pengeluar periksa semula demi keselamatan di jalan raya – Loke

Menteri Pengangkutan, Anthony Loke menegaskan tindakan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) memanggil balik kenderaan untuk diperiksa semula oleh syarikat pengeluar kereta yang berkaitan adalah bagi memastikan keselamatan kenderaan terbabit ketika di jalan raya.

Katanya, panggilan semula atau ‘product recall’ itu adalah pengumuman rasmi daripada JPJ kepada pemilik kenderaan yang terbabit. Di mana sebelum ini jika terdapat masalah kenderaan berkaitan isu teknikal, kempen memanggil semula kebiasaan dilakukan sendiri oleh syarikat pengeluar, Berita Harian

Di mana setiap pemilik kenderaan yang terlibat akan dihubungi oleh syarikat pengeluar bagi proses penyelarasan slot pemeriksaan kenderaan masing-masing (atau pemilik kenderaan turut dibenarkan hadir secara walk-in ke mana-mana pusat servis yang berhampiran di seluruh negara).

“Namun pemilik kenderaan kebiasaan mengendahkan notis pengumuman itu dan beranggapan ia adalah perkara remeh. Sekarang ini kita menetapkan kepada syarikat pengeluar sekiranya mendapati ada masalah teknikal terhadap kenderaan, syarikat perlu memaklumkan kepada JPJ sebelum JPJ membuat pengumuman memanggil semula kenderaan untuk diperiksa,” katanya.

Kempen panggil balik terkini yang diumumkan oleh JPJ pada awal November lalu ialah melibatkan 3,722 kenderaan model Perodua iaitu Alza dan Aruz serta motosikal Honda CB350RS yang kesemuanya merupakan model keluaran tahun 2024.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required