Jualan kenderaan pada Nov 2024 menurun 3.3%-MAA

Jualan kenderaan pada Nov 2024 menurun 3.3%-MAA

Persatuan Automotif Malaysia (MAA) mengumumkan sebanyak 67,532 unit kenderaan telah dijual pada bulan November 2024. Ini menyaksikan penurunan sebanyak 3.3%, atau 2,327 unit, berbanding 69,859 unit yang didaftarkan pada Oktober 2024.

Persatuan berkenaan mengaitkan penurunan itu disebabkan pengguna yang mengamalkan sikap “tunggu dan lihat” berkenaan promosi akhir tahun. Diingatkan bahawa angka bulan lepas adalah 8% kurang daripada bulan yang sama pada 2023, yang menyaksikan 73,262 unit didaftarkan.

Walaupun begitu, jumlah keseluruhan industri (TIV) setakat akhir November 2024 adalah 1.4% lebih tinggi jika dibandingkan dengan tempoh yang sama pada 2023, dengan 731,534 unit dijual berbanding 721,392 unit. Bulan lalu, MAA telah menyemak unjuran TIV 2024 kepada 800,000 unit (daripada 765,000 unit).

Di mana kita telah mencapai tahap 91.4% daripada sasaran yang hanya berbaki sebulan lagi untuk diusahakan. Untuk Disember 2024, MAA menjangkakan promosi hujung tahun yang lebih agresif untuk melonjakkan lagi jualan dan TIV mengatasi angka yang tercatat pada November.

Bagi sudut produksi pula, sebanyak 60,927 unit telah dicatatkan pada bulan lalu, iaitu 10% kurang berbanding 67,743 unit yang direkodkan pada November tahun lalu. Bagi TIV produksi tahun ini, telah mencapai 725,173 unit, iaitu 2% lebih tinggi berbanding 708,376 unit yang direkodkan pada tempoh yang sama tahun lalu.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required