Proton eMas 7 dan model EV lain sebagai kereta rasmi ASEAN 2025; kerajaan beralih ke EV secara berfasa

Proton eMas 7 dan model EV lain sebagai kereta rasmi ASEAN 2025; kerajaan beralih ke EV secara berfasa

Proton eMas 7 yang dilancarkan baru-baru ini diumumkan bakal menjadi kereta rasmi Pengerusi ASEAN 2025 Malaysia, namun model EV lain juga akan digunakan, kata Menteri Sumber Asli dan Kelestarian Alam Sekitar (NRES) Nik Nazmi Nik Ahmad, laporan Bernama.

“Kami akan menggunakan eMAS 7 pada peringkat tertentu, tetapi di peringkat-peringkat lain juga akan menggunakan kebanyakan EV, jenama yang berbeza. Sebenarnya kenderaan EV lain juga akan diguna pakai, cuma eMas 7 adalah kenderaan yang rasmi.

“Ada beberapa peringkat seperti peringkat ketua negara, ketua kerajaan, menteri, pegawai dan sebagainya bergantung pada permintaan dan keperluan tertentu,” katanya pada sidang media selepas Majlis Penyerahan Garis Panduan Peralihan Kenderaan Kerajaan kepada EV di Putrajaya semalam.

Beliau turut mendedahkan peralihan kenderaan kerajaan kepada EV akan dilaksanakan secara berfasa mulai tahun depan. Di mana perkara itu kini dalam pertimbangan Kementerian Kewangan dan akan dimuktamadkan tidak lama lagi.

Ditanya peralihan itu membabitkan semua peringkat atau jabatan tertentu, Nik Nazmi berkata, perkara itu bergantung kepada keperluan dan tertakluk kepada keputusan Kementerian Kewangan.

“Ia bergantung kepada keperluan sebab ada beberapa aspek yang perlu diambil kira kerana dalam garis panduan (peralihan kenderaan kerajaan) perlu dilihat apa keperluannya. Keperluan itu bergantung sama ada peralihan itu boleh dipenuhi EV tempatan atau EV lain dan sebagainya,” katanya seperti laporan Berita Harian.

Mengenai Garis Panduan Peralihan Kenderaan Kerajaan Kepada EV, beliau berkata, ia adalah dokumen panduan teknikal kepada semua kementerian, jabatan dan agensi kerajaan dengan memperincikan strategi peralihan kenderaan rasmi secara teratur dan berkesan.

“Ia mengandungi beberapa komponen utama meliputi aspek perancangan, pelaksanaan, penyelenggaraan dan penilaian peralihan kepada EV. Pelbagai strategi dan inisiatif juga sedang dilaksanakan oleh kerajaan yang digariskan di bawah Pelan Pembangunan Mobiliti Rendah Karbon (LCMB) 2021-2030,” katanya.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required