Senarai pengecas DC di lebuhraya utama di Malaysia

Senarai pengecas DC di lebuhraya utama di Malaysia

Bagi yang akan memandu kenderaan elektrik sempena musim cuti ini, Kelab Pemilik Kenderaan Elektrik Malaysia (MyEVOC) telah menghimpunkan dan berkongsi senarai pengecas DC 50 kW ke atas di sepanjang Lebuhraya PLUS, LATAR, WCE dan ECE untuk memudahkan pengguna melalui laman Facebook mereka.

Dikemaskini setakat semalam, senarai berkenaan menunjukkan 37 stesen pengecasan pantas berada di PLUS, empat di LATAR dan WCE, serta tujuh lagi di ECE — menjadikan keseluruhannya 104 kemudahan pengecasan pantas. Bagaimanapun, Tesla Supercharger di R&R Skudai PLUS (nombor 37 dalam senarai) ketika ini hanya untuk kegunaan pemandu EV Tesla sahaja (dan akan dibuka kepada umum tahun depan).

DC Handal mempunyai jumlah pengecas kW paling tinggi dalam senarai ini dengan 400 kW, yang boleh diakses di WCE Taiping Selatan arah selatan dan plaza tol Trong, dengan harga RM1.50 per kWh. Pengendali paling banyak stesen pula ialah Gentari dengan 17 stesen pengecas semuanya, diikuti oleh Shell Recharge dengan 13 lokasi. TNB Electron pula menjadi satu-satunya pengendali yang mengenakan caj mengikut minit dan bukannya kWh.

Berikut senarai lengkapnya untuk rujukan anda. Selamat merancang perjalanan pada musim cuti ini.

Senarai pengecas DC di lebuhraya utama di Malaysia

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Hazril Hafiz

Berkecimpung di dalam media automotif tempatan sejak 10 tahun lalu, Hafiz mengimpikan sebuah Malaysia dengan jaringan sistem pengangkutan awam yang lebih cekap dan menyeluruh. Tugas terakhirnya sebelum menyertai laman web ini ialah sebagai editor sisipan automotif sebuah akhbar arus perdana.

 
 

Add a comment

required

required