Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) telah mengeluarkan sebanyak 25 sama ke atas bas ekspres dan bas persiaran kerana gagal menyediakan pemandu kedua. Operasi berkenaan dijalankan di tiga plaza tol di Pulau Pinang menjelang Hari Natal kelmarin. Bagi perjalanan melebihi 300 km atau empat jam, wajib ada pemandu kedua yang menyertai perjalanan tersebut.
Pengarah JPJ, Zulkifly Ismail sebelum itu berkata, syarikat yang gagal mematuhi peraturan itu akan dikenakan tindakan undang-undang, termasuklah larangan daripada meneruskan operasi.
Dalam satu hantaran di laman Facebook JPJ, operasi tersebut bermula pada 10 malam 24 Disember lalu dan berakhir pada 7 pagi 25 Disember di kedua-dua arah plaza tol Juru, Bukit Tambun dan Sultan Abdul Halim Muadzam Shah.
“JPJ turut mengeluarkan saman ke atas sebuah bas ekspres yang mana pemandunya tidak memiliki lesen memandu, serta sebuah lori kontena yang pemandunya di bawah umur,” jelas hantaran tersebut. Tindakan juga diambil ke atas 23 bas lain kerana tidak mempunyai buku log pemandu atau tidak mengemaskininya serta tidak mempunyai pemandu pelancong. Keseluruhannya, 273 sama dikeluarkan dalam operasi tersebut untuk pelbagai kesalahan.
Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.