Honda RS-X Winner 2025 dilancarkan di Malaysia – enjin, klac serta kelengkapan dinaik taraf, dari RM10k

Honda RS-X Winner 2025 dilancarkan di Malaysia – enjin, klac serta kelengkapan dinaik taraf, dari RM10k

Boon Siew Honda Sdn Bhd hari ini secara rasminya melancarkan RS-X Winner 2025 untuk pasaran Malaysia, dengan dijual pada harga RM9,998 untuk tiga warna utama iaitu biru, hijau dan kelabu, sementara model yang menggunakan panel badan warna kuning bersama rim warna emas dijual RM300 lebih mahal, iaitu RM10,298. Semua harga yang dinyatakan ini adalah harga cadangan pengeluar tidak termasuk insurans.

Untuk pengetahuan, RS-X Winner ini sebenarnya adalah model sama seperti Winner X yang dilancarkan di Vietnam awal tahun lepas, dengan antara peningkatan utamanya adalah klac yang kini menggunakan unit assist & slipper yang dapat membantu menjadikan penukaran gear lebih lancar dan mencegah gelinciran pada roda belakang.

Enjin secara asasnya masih lagi sama, iaitu unit satu silinder suntikan bahan api 149.2 cc DOHC dengan sistem penyejukan cecair, mampu menghasilkan 15.8 hp pada 9,000 rpm dan 13.6 Nm tork pada 7,000 rpm, tetapi laluan minyak telah diperbaiki, terutamanya untuk pelinciran tensioner di bahagian blok.

Kemudiannya, kelengkapan model baru ini juga telah dinaik taraf, dengan kini dilengkapi sistem kunci pintar serta pengecas USB. Panel badan meskipun secara kasar nampak seperti sama, sebenarnya diberikan sedikit perubahan iaitu pada bahagian perumah meter, panel depan (dada) serta panel tengah (inner).

Satu lagi bahagian yang diubah adalah suis kawalan di bahagian pemegang, untuk kedua-dua di bahagian kiri dan kanan, dengan kini menggunakan unit yang sama seperti CBR150 (tanpa passing light). Rim juga menggunakan rekaan baru lima cabang, berbanding enam cabang pada RS-X sebelum ini. Jika diperhatikan, model Malaysia tidak menggunakan lampu penunjuk arah hadapan bersepadu pada panel tepi seperti model Winner di Vietnam.

Bahagian lain adalah sama seperti RS-X sebelum ini, dengan antara kelengkapan yang disediakan termasuk fork teleskopik di hadapan, monoshock dengan pelarasan pra beban di belakang, tangki bahan api 4.5 liter, pemula enjin elektrik, lampu LED, brek cakera hadapan dan belakang dengan ABS single-channel serta transmisi manual enam kelajuan.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Durrani Sharom

Mempunyai latar belakang yang pelbagai termasuk sebagai pengurus tapak, pemandu van/lori dan pelbagai lagi, Durrani akhirnya masuk ke dalam bidang penulisan automotif lapan tahun lalu. Apa sahaja yang beroda dan berenjin membuatkan beliau teruja dan beliau percaya 'mesin pengangkutan' ini sepatutnya adalah sesuatu yang mampu memberikan pengalaman menyeronokkan kepada penggunanya.

 
 

Add a comment

required

required