Lebuhraya WCE: Persimpangan SKVE-Persimpangan KESAS dibuka mulai 22 Jan – tol percuma sebulan

Lebuhraya WCE: Persimpangan SKVE-Persimpangan KESAS dibuka mulai 22 Jan – tol percuma sebulan

Lebuhraya Persisiran Pantai Barat (WCE) hari ini menyaksikan pembukaan rasmi bagi Seksyen 2 projek berkenaan, yang melibatkan jajaran laluan dari menghubungkan Persimpangan Bertingkat Lebuhraya Lembah Klang Selatan (SKVE) ke Persimpangan Bertingkat Lebuhraya Shah Alam (KESAS) yang bakal dibuka secara rasminya mulai 12.01 tengahmalam ini, 22 Januari 2025 (Rabu).

Bahagian lebuhraya yang dibuka ini melibatkan jajaran sepanjang 7.2 kilometer dan pengguna kini mempunyai laluan alternatif yang lebih mudah dari Banting menuju ke Shah Alam, Klang, Putrajaya, Kajang, Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dan sebaliknya dengan sambungan terus ke Lebuhraya SKVE dan Lebuhraya KESAS.

Pembukaan jajaran ini akan melengkapkan jajaran yang telah dibuka sebelum ini dari Persimpangan Bertingkat Banting ke Persimpangan Bertingkat SKVE yang telah dibuka pada 31 Ogos 2024 yang lalu. Pembukaan kedua-dua jajaran ini akan mempercepatkan perjalanan dari Shah Alam ke Banting atau KLIA berbanding menggunakan jalan sedia ada, sekali gus memberi impak positif kepada mobiliti penduduk dan aktiviti ekonomi di kawasan tersebut.

Lebuhraya WCE: Persimpangan SKVE-Persimpangan KESAS dibuka mulai 22 Jan – tol percuma sebulan

Dengan adanya jaringan perhubungan lebuhraya yang lebih baik ini dijangka menarik pelaburan ke kawasan perindustrian sedia ada seperti Pulau Indah, Telok Panglima Garang dan Bandar Botanik serta merangsang sektor industri dan komersial di sepanjang koridor ini. Selain daripada meningkatkan kelancaran pergerakan, Lebuhraya WCE turut menyediakan sambungan strategik ke Pelabuhan Klang yang bakal memanfaatkan sektor pengangkutan kargo.

Menteri Kerja Raya (KKR) Datuk Seri Alexander Nanta Linggi yang merasmikan jajaran lebuhraya ini turut mengumumkan pemberian kadar tol percuma kepada pengguna laluan ini yang diberikan selama sebulan.

“Dengan ini, saya sukacitanya mengumumkan bahawa Seksyen 2, Lebuhraya WCE, dari Persimpangan Bertingkat SKVE ke Persimpangan Bertingkat SAE, akan dibuka kepada pengguna mulai Rabu, 22 Januari 2025, pada jam 12.01 tengah malam. Sebagai tanda penghargaan kepada pengguna yang memasuki Lebuhraya WCE dari Plaza Tol SAE ke Persimpangan Bertingkat SKVE (WCE) dan sebaliknya (di kedua-dua arah), mereka akan menikmati tol percuma selama sebulan bermula tengah malam ini.

“Saya ingin mengingatkan pengguna yang menggunakan laluan dari Plaza Tol SAE menuju ke Plaza Tol Banting atau sebaliknya, bahawa pengecualian tol hanya akan diberikan sehingga Persimpangan Bertingkat SKVE (WCE). Kadar tol bagi jajaran sedia ada akan dikenakan seperti biasa mengikut kelas kenderaan masing-masing,” kata Nanta Linggi.

Sambungnya lagi, “Dengan tambahan jajaran sepanjang 7.2 kilometer yang menghubungkan Persimpangan Bertingkat SKVE dan Persimpangan Bertingkat SAE ini, saya difahamkan tempoh masa perjalanan antara Shah Alam dan Banting akan menjadi lebih pendek iaitu dari 1 jam kepada 25 minit sahaja, sekaligus menawarkan laluan alternatif yang amat diperlukan untuk mengurangkan kesesakan lalu lintas di kawasan perumahan dan komersial sepanjang laluan sedia ada.”

Dalam masa yang sama, beliau juga percaya pembukaan Seksyen 2 WCE ini juga akan membawa manfaat yang lebih besar, bukan hanya untuk menghubungkan Lebuhraya SKVE ke Lebuhraya KESAS sahaja. Malah, ia akan menjadi “jalan kehidupan” yang membuka peluang baharu kepada masyarakat di sepanjang koridor pantai barat ini. Sebagai contoh, kawasan seperti Banting, Telok Panglima Garang, Pulau Indah, dan Bandar Botanik akan menjadi lebih mudah diakses, menjadikannya destinasi yang lebih menarik untuk pelabur serta merangsang jaringan perhubungan pengangkutan awam di sekitarnya.

“Hasilnya, akan terwujudlah peluang pekerjaan baharu, peluang perniagaan, dan melonjakkan kegiatan ekonomi penduduk tempatan. Lebuhraya ini akan membuktikan pencapaian sebahagian daripada perjalanan negara ke arah matlamat Malaysia MADANI – perjalanan ke arah kemajuan yang berakar pada nilai-nilai kemanusiaan, kualiti hidup yang lebih baik, dan kemampanan untuk generasi akan datang,” tambahnya.

Pembukaan jajaran ini merupakan sebahagian daripada Lebuhraya WCE sepanjang 314.5 kilometer yang akan menghubungkan Banting di Selangor hingga ke Taiping di Perak. Dengan siapnya lebuhraya ini, WCE akan menjadi antara pemangkin utama dalam pembangunan dan pertumbuhan ekonomi, khususnya di sepanjang koridor barat Semenanjung Malaysia, meningkatkan aktiviti pelancongan domestik di samping di harap akan mengurangkan kesesakan di lebuh raya utama jajaran lembah kelang ke utara semenanjung.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required