Polis keluarkan 104,235 saman dalam Op Selamat CNY 2025; masih ramai pandu laju, guna lorong kecemasan

Polis keluarkan 104,235 saman dalam Op Selamat CNY 2025; masih ramai pandu laju, guna lorong kecemasan

Polis DiRaja Malaysia (PDRM) telah mengeluarkan sebanyak 104,235 saman dalam tempoh lima hari sepanjang pelaksanaan Op Selamat 23 sempena dengan perayaan Tahun Baharu Cina (CNY) tahun ini. Walau pun angka berkenaan dilihat ‘besar’ namun sebenarnya jumlah keseluruhan saman yang dikeluarkan menurun sebanyak 43% berbanding operasi sebelum ini.

Menurut Pengarah JSPT Bukit Aman Datuk Seri Mohd Yusri Hassan Basri, dalam Op Selamat 21 tahun lalu menyaksikan sejumlah 183,033 saman dikeluarkan. Katanya, JSPT akan membuat kajian sama ada penurunan jumlah saman tersebut disebabkan oleh pemandu yang mematuhi peraturan jalan raya atau kempen keselamatan dan advokasi yang dilaksanakan telah mula membuahkan hasil.

Beliau turut berkata enam kesalahan lalu lintas utama merangkumi 49,339 daripada jumlah saman yang dikeluarkan, dan memandu laju mendahului senarai dengan lebih 44,000 kes. Kesalahan lain termasuk memotong menggunakan lorong kecemasan, melanggar lampu isyarat merah dan memandu sambil menggunakan telefon bimbit. Seramai 3,609 pegawai dan anggota JSPT telah ditugaskan dalam Op Selamat ini yang bermula sejak 28 Januari lalu.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required