Kia sudah mula mendedahkan imej awal bagi model EV4 yang dijangka akan diperkenalkan pertama kali secara rasmi pada 27 Februari ini. Menampilkan falsafah rekaan ‘Opposite United’, model berkenaan awalnya dibayangkan dalam bentuk kereta konsep ketika Kia EV Day tahun lalu.
Dari sudut penggayaan, model produksinya juga tidak lari jauh daripada konsep bayangan yang ditunjukkan itu. Sentuhan seperti untuk wajah depan EV Tiger Face, permukaan dengan garisan ketara, rekaan lampu Star Map menegak yang unik, pemegang pintu tersorok dan panel badannya masih dikekalkan.
EV4 akan ditawarkan dalam dua bentuk badan: fastback sedan dan hatchback. Versi sedan tersebut adalah rekaan yang pernah ditunjukkan — dengan garis bonet rendah serta bahagian belakang yang panjang. Sentuhan lain termasuklah roda 19-inci dengan corak khusus serta spoiler belakang dua bahagian.
Bagaimanapun, ini kali pertama versi hatchback ditunjukkan, yang hadir antaranya dengan tiang C lanjut ke bahagian bumbung. Gambar yang dikeluarkan turut menunjukkan penggayaan model GT-Line, yang ditampilkan dalam rekaan lebih agresif dengan “sayap” dalam warna badan di depan serta rim 19-inci dengan corak segi tiga.
Perincian teknikal akan didedahkan nanti. Namun, EV4 didakwa bakal menggunakan platform E-GMP dengan senibina elektrikal 800V seperti semua model EV terbaru Kia yang lain. Ikuti perkembangan berikutnya tentang EV4 ini bersama kami, ketika ia dilancarkan dan ditunjukkan bersama dengan model lain seperti Concept EV2 dan PV5.
Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.