Terminal Bersepadu Gombak akan mula operasi percubaan pada 15 Mac — gerbang baru Pantai Timur

Terminal Bersepadu Gombak akan mula operasi percubaan pada 15 Mac — gerbang baru Pantai Timur

Terminal Bersepadu Gombak (TBG) dijangka akan menjalankan operasi percubaan pada 15 Mac sebagai hentian pusat bagi penumpang yang tiba dari Pantai Timur, jelas Menteri Pengangkutan, Anthony Loke seperti dilaporkan oleh Bernama.

Terletak di lokasi strategik di Lebuhraya Lingkaran Tengah 2 (MRR2) dan berdekatan dengan tol plaza Gombak serta stesen LRT Gombak, TBG akan menjadi gerbang pengangkutan utama ke Pahang, Terengganu dan Kelantan.

Beliau turut maklumkan jika TBG akan mula beroperasi sepenuhnya hujung bulan ini, ia akan membantu mengurangkan kesesakan ketika Hari Raya Aidilfitri nanti di Terminal Bersepadu Bandar Tasik Selatan (TBS). TBG juga akan memulakan perkhidmatan mengambil penumpang seminggu kemudiannya, dan tiket bas boleh dibeli di TBS memandangkan kaunter tiket TBG belum dibuka.

“Kementerian bersama dengan Jabatan Kerja Raya (JKR) akan melakukan pemeriksaan akhir sebelum hujung minggu depan,” jelasnya kepada wartawan selepas memeriksa terminal berkenaan dan ketersambungannya dengan perkhidmatan LRT serta East Coast Rail Link (ECRL).

Terminal Bersepadu Gombak akan mula operasi percubaan pada 15 Mac — gerbang baru Pantai Timur

“Selain bas ekspres, terminal berkenaan juga disambungkan dengan perkhidmatan bas dalam bandar serta bersepadu dengan stesen LRT Gombak. Selain itu, pembinaan stesen ECRL Gombak juga sedang berlangsung,” tambah beliau. Pembinaan ECRL ketika ini sudah 79% selesai.

TBG akan turut menempatkan kedai runcit, kedai makanan dan minuman ringan, dewan serba guna dengan kapasiti 2,000 dan 1,200 ruang parkir. Terminal tujuh tingkat ini terdiri daripada tiga tingkat bagi perkhidmatan bas dan empat tingkat untuk jualan dan beli-belah. Turut disediakan ialah platform bagi golongan kelainan upaya (OKU).

“Ketika pelanggan membeli tiket, ada ciri yang membolehkan mereka untuk memaklumkan sekiranya mereka OKU. Sistem akan merekodkan maklumat ini, dan memastikan pas yang ditugaskan nanti akan mengambil penumpang di platform mesra OKU,” tambahnya.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Hazril Hafiz

Berkecimpung di dalam media automotif tempatan sejak 10 tahun lalu, Hafiz mengimpikan sebuah Malaysia dengan jaringan sistem pengangkutan awam yang lebih cekap dan menyeluruh. Tugas terakhirnya sebelum menyertai laman web ini ialah sebagai editor sisipan automotif sebuah akhbar arus perdana.

 
 

Add a comment

required

required