Lebuhraya Pantai Timur Fasa 1 (LPT1) telah merekodkan sebanyak 35,551 kemalangan sejak pembukaannya pada 2004 hingga Disember 2024, termasuk 730 kematian, lapor Bernama.
“Tiada lokasi di LPT1 yang dikategorikan sebagai kawasan panas kemalangan, tetapi ada beberapa kawasan di mana kemalangan kerap berlaku,” jelas Exco Kerja Raya, Pengangkutan dan Kesihatan Pahang, Datuk Razali Kassim dalam satu maklum balas kepada ADUN Datuk Wong Tat Chee yang bertanya tentang kadar kemalangan dan kematian di lebuh raya serta kawasan lain.
“Langkah pembaikan telah dilakukan untuk mengurangkan risiko kemalangan di kawasan tersebut, termasuk di KM238.7 dan KM87 arah barat,” tambahnya, dan memaklumkan bahawa Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) menjalankan analisa tahunan bagi mengesan lokasi yang kerap berlaku kemalangan melalui Sistem Analisa dan Pangkalan Data Kemalangan Lebuh Raya dan Jalan Malaysia (MHROADS).
“Keberkesanan langkah pencegahan akan dipantau bagi memastikan kadar kemalangan boleh dikurangkan,” ujarnya, dengan menambah bahawa AFA Prime Berhad, syarikat yang bertanggungjawab ke atas operasi dan penyelenggaraan LPT1, akan terus menjalankan audit keselamatan jalan raya, kempen keselamatan dan sesi nasihat bersama pengguna.
Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.