Porsche 963 RSP – jentera lumba Le Mans yang sah digunakan atas jalan raya, dihasilkan hanya sebuah!

Porsche 963 RSP – jentera lumba Le Mans yang sah digunakan atas jalan raya, dihasilkan hanya sebuah!

Satu ketika dahulu pada era 90’an ketika undang-undang GT1 dibenarkan untuk menyertai perlumbaan ketahanan Le Mans 24 Jam, kita boleh lihat kereta-kereta lumba yang dibina untuk perlumbaan tersebut dihasilkan dalam versi yang sah digunakan di atas jalan raya sebagai syarat homologasi. Jadi ketika itu kita boleh lihat kereta-kereta lumba berkenaan seperti Toyota GT-One, Mercedes CLK GTR dan sebagainya hadir dengan rupa luaran tanpa grafik perlumbaan, nombor pendaftaran dan juga kabin yang lengkap dengan upholsteri, sistem audio, penghawa dingin dan sebagainya serta ia dijual dalam pasaran tetapi dalam unit yang terhad.

Namun untuk undang-undang LMH dan LMDh yang digunakan dalam perlumbaan World Endurance Championship (WEC) dan Le Mans 24 Jam sekarang, penghasilan model-model homologasi khas berkenaan tidak lagi diperlukan. Tapi kalau perlu juga, bagaimana agaknya rupa kereta lumba versi jalan raya tersebut? Hanya dipacu oleh persoalan berkenaan, ini dia Porsche 963 RSP, iaitu versi yang sah digunakan di atas jalan raya berdasarkan kereta lumba LMdH Porsche 963!

Model ini dibuat hanya sebuah dan dihasilkan bersama Porsche AG, Porsche Penske Motorsport yang mengendalikan program perlumbaan WEC Porsche dan juga Porsche Cars North America. Penghasilannya bukanlah untuk mengenang era homologasi era 90’an, namun ia lebih lama dari itu iaitu ketika Count Rossi dari Martini & Rossi mahukan kereta lumba Le Mans Porsche 917 dihasilkan dalam versi sah untuk digunakan di jalan raya 50 tahun lalu. Dan, Roger Penske iaitu pengerusi dan CEO Penske Corporation dicalonkan untuk menjadi pemilik kepada Porsche 963 RSP ini.

Porsche 963 RSP – jentera lumba Le Mans yang sah digunakan atas jalan raya, dihasilkan hanya sebuah!

Seperti kereta lumba 963 LMDh, Porsche 963 RSP ini juga masih menggunakan badan yang diperbuat dari material gentian karbon dan Kevlar. Namun berbanding kereta lumba sebenar yang menerima balutan grafik, versi jalan raya ini diberikan layangan cat sebenar, dan rona yang dipilih adalah Martini Silver iaitu warna yang sama dilayangkan pada badan Porsche 917 Count Rossi.

Untuk memastikan 963 RSP ini boleh dipandu dengan mudah di atas jalan raya biasa, suspensi dengan penyerap hentak Multimatic DSSV boleh laras dari kereta lumba sebenar masih diguna tetapu ditala agar lebih tinggi dan lebih lembut. Rekaan luaran 963 RSP ini sekali imbas memang nampak seiras dengan versi kereta lumba sebenar, namun sebenarnya sedikit pengubahsuai telah dibuat pada ruang roda bagi memastikan ia tidak ada masalah untuk berkeliaran di atas jalan raya awam.

Kemudian unit kawalan elektronik bagi lampu hadapan dan belakang juga dibuat semula bagi memastikan ia patuh dan sesuai untuk mengharungi trafik jalan raya biasa. Bagi melengkapkan rupa luaran model ini, ia dipadankan dengan set rim forged OZ Racing berdiameter 18-inci, dibalut dengan tayar perlumbaan spesfikasi hujan yang lebih sesuai untuk digunakan di atas jalan raya. Logo Michelin yang dicetak pada dinding tayar berkenaan diubah menggunakan logo Michelin pada era 70’an bagi mengingati tayar yang dipadankan pada Porsche 917.

Beralih ke kokpit, kabin 963 RSP ini menerima upholsteri menyeluruh dengan material gandingan kulit lembut dan alcantara berwarna tan seperti 917 Count Rossi, termasuk panel pintu, lantai, bumbung, tempat duduk bucket dan roda stereng perlumbaan gentian karbon asal yang turut menerima balutan sama.

Porsche turut menempatkan pemegang cawan yang diperbuat menggunakan cetakan 3D yang boleh menempatkan kole kembara Porsche, memberikan sistem penghawa dingin dan juga set fon kepala dari Peltor. Satu plat aloi telah diletak pada pintu yang tertera nombor casis, serta tarikh dan lokasi pembinaannya. Sebuah topi keledar gentian karbon dan set perkakas membaiki kedua-duanya diwarnakan Martini Silver turut disertakan dalam kabin kereta ini.

Model jalan raya ini juga masih menggunakan unit rangkaian kuasa yang sama seperti enjin kereta lumba 963 LMDh iaitu gandingan enjin 4.6 liter V8 turbo berkembar, motor elektrik yang dikuasakan oleh bateri lithium ion 800-volt dan juga kotak gear tujuh-kelajuan jenis seqeuntial bagi memacu roda belakang.

Porsche 963 RSP – jentera lumba Le Mans yang sah digunakan atas jalan raya, dihasilkan hanya sebuah!

Porsche tidak menyebut secara spesifik kuasa kuda yang dihasilkan oleh kereta jalan raya ini, namun pada jentera lumba sebenar ia menghasilkan kuasa keseluruhan 680 hp. Namun Porsche Penske Motorsport ada mengesahkan bahawa sistem hibrid 963 RSP ini ditala “lebih jinak” bagi memudahkan ia dipandu dengan lebih lancar pada kelajuan rendah di jalan raya awam.

Buat masa sekarang Porsche 963 ini telah berjaya didaftarkan untuk dipandu di atas jalan raya di Perancis dengan menggunakan plat pendaftaran ‘W’. Kemunculan sulungnya pula tidak dibuat di litar, sebaliknya ia dipandu di atas jalan raya berhampiran Le Mans, bagi memperingati perjalanan yang dibuat oleh Porsche 917 Count Rossi dari kilang Porsche di Zuffenhausen ke Paris pada April 1975.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Mohd Farid Awaludin

Farid mula menggilai kereta dengan menghafal logo dan jenama kereta ketika berumur 4 tahun, dan selanjutnya belajar membaiki kereta di institut kemahiran awam tempatan. Selalu membayangkan diri menjadi kerdil masuk ke dalam sistem mekanikal untuk diagnosis masalah dan memahamkan diri sendiri berkenaan teknologi baru. Dek selalu berangan mahu jadi seperti Tiff Needell, akhirnya diberi peluang untuk menyertai dunia media permotoran pada tahun 2012.

 
 

Add a comment

required

required