Acara Minggu Perpaduan 2025 Peringkat Kebangsaan bakal berlangsung di Pulau Pinang dari 17 hingga 20 Julai, iaitu Khamis hingga Ahad ini bertempat di Stadium Negeri Pulau Pinang, Batu Kawan.
Seperti kelaziman bagi acara kerajaan berskala besar, pastinya pengangkutan awam percuma akan disediakan untuk ke lokasi acara. Rapid Penang akan menyediakan perkhidmatan bas percuma untuk membawa orang ramai ke/dari stadium berkenaan dari/ke bahagian pulau. Sebanyak tujuh buah bas akan disediakan dengan 26 perjalanan sehari.
Terdapat dua laluan yang disediakan iaitu dari Sungai Nibong di bahagian pulau dan satu lagi dari Seberang Jaya. Perkhidmatan bas dari Terminal Sungai Nibong (Tapak Pesta Pulau Pinang) bermula jam 9 pagi hingga 10.30 malam kecuali Ahad yang beroperasi dari 9 pagi hingga 6.30 petang. Manakala laluan dari Blanket Hotel Seberang Jaya juga dengan waktu operasi yang sama, tetapi berakhir 15 minit lebih lambat (10.45 malam dan 6.45 petang). Kekerapan ketibaan bas adalah setiap satu jam.
Untuk jadual bas dan laluannya, anda boleh semak grafik di atas. Bagi yang mempunyai tunggakan saman trafik, PDRM juga bakal menawarkan diskaun sebanyak 50% bagi saman terpilih menerusi acara yang sama.
Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.