KLIA mula uji sistem pengurusan akses kenderaan -lorong masa terhad untuk ambil/hantar penumpang

KLIA mula uji sistem pengurusan akses kenderaan -lorong masa terhad untuk ambil/hantar penumpang

Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) telah memulakan ujian bagi perlaksanaan Sistem Pengurusan Akses Kenderaan (VAMS) baharu bermula hari ini, 1 Spetember 2025. Sistem ini disasarkan untuk melancarkan aliran trafik dan juga akses ke terminal di lapangan terbang tersebut.

Menurut Malaysia Airport Holdings (MAHB), sistem ini akan diuji di Terminal 1 di Aras 5 (pelepasan menghantar penumpang) dan Aras 3 (ketibaan mengambil penumpang), akan bermula pada 1 Sept hingga 31 Nov, 2025. VAMS turut akan akan diuji di Terminal 2 bermula 15 September hingga 30 November.

Pengendali lapangan terbang itu menjelaskan bahawa sistem yang memperkenalkan tempoh masuk dan keluar melalui pintu penghalang ini direka untuk mengurangkan kesesakan berpunca daripada perhentian tidak dibenarkan atau berpanjangan di kawasan tepi jalan.

Dengan menggunakan sistem ini, pengguna yang mahu masuk ke laluan menurunkan dan mengambil penumpang perlu menggunakan kad Touch ‘n Go (dengan kredit minima RM30) atau kad kredit, dan kenderaan-kenderaan tersebut akan diberikan tempoh selama 10 minit untuk penghantaran dan pengambilan semasa masuk, dengan bayaran penalti akan dikenakan sekiranya melebihi tempoh berkenaan.

Semasa fasa percubaan, MAHB berkata bahawa tiada bayaran penalti akan dikenakan, kerana ketika itu ia akan memberikan tumpuan terhadap pemerhatian corak trafik dan tingkah laku pemandu. Pemerhatian tersebut akan membantu menentukan tempoh tangguh yang optimum dan struktur yuran penalti untuk pelaksanaan penuh kelak.

Walaupun sistem ini dijangka akan menambah baik aliran trafik di kawasan tersebut, namun ia mungkin akan menyebabkan kesesakan di bahagian lain yang berdekatan pula, terutama pada untuk mereka yang datang untuk mengambil penumpang. Jadi untuk menyelesaikan masalah ini, pemandu kenderaan seharusnya merancang waktu dengan penumpang terlebih dahulu untuk menunggu di laluan yang ditetapkan pada masa yang telah dijanjikan bagi mengelakkan sebarang kesesakan berlaku.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Mohd Farid Awaludin

Farid mula menggilai kereta dengan menghafal logo dan jenama kereta ketika berumur 4 tahun, dan selanjutnya belajar membaiki kereta di institut kemahiran awam tempatan. Selalu membayangkan diri menjadi kerdil masuk ke dalam sistem mekanikal untuk diagnosis masalah dan memahamkan diri sendiri berkenaan teknologi baru. Dek selalu berangan mahu jadi seperti Tiff Needell, akhirnya diberi peluang untuk menyertai dunia media permotoran pada tahun 2012.

 

Comments

  • Saya Ulam Timbalan Presiden binti Presiden on Sep 02, 2025 at 5:02 pm

    Aku yg mmg drop off je terus pergi pun terpalit sekali kena peraturan ni, celaka hanat puak yg suka parking tgu lama2 kat klia tu, kalau nk tgu lama2, pi la parking dalam tu, korg nak bermlm pun xde org larang

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
 

Add a comment

required

required