Honda-Malaysia-12V-Recall_BM

Honda Malaysia Sdn Bhd (HMSB) mengumumkan akan membuat panggilan semula 93,929 unit keretanya berhubung masalah bateri 12V.

Kesemua pemilik unit yang terlibat merangkumi model City, Civic, Jazz, CR-V, CR-Z, Freed dan Insight (rujuk carta di atas untuk maklumat yang lebih terperinci berkenaan model dan tahun pengeluaran yang terlibat) akan dihubungi oleh pihak Honda menerusi surat. Pelanggan yang menerima surat perlu menghubungi pusat servis terdekat untuk membuat temujanji dan penukaran bateri tersebut. Kesemua kos alat ganti dan kos buruh akan ditanggung sepenuhnya oleh pihak HMSB.

Untuk kepastian, pelanggan boleh menyemak sendiri status kenderaan mereka terlibat atau tidak dengan panggilan semula ini menerusi laman web rasmi Honda Malaysia atau hubungi talian bebas tol 1-800-88-2020.

Menurut Honda lagi, setakat ini, tiada lagi kecederaan dilaporkan berhubung isu ini dan langkah proaktif yang diambil Honda ini adalah langkah keselamatan untuk mengelakkan dari berlaku apa-apa perkara yang tidak diingini.