Beberapa hari lalu, Audi telah memperkenalkan model SQ7 TDI yang didakwa sebagai SUV diesel yang paling berkuasa di dunia. Adakah ia sekadar berkuasa ‘di atas kertas’ atau pun secara realitinya…benar?

Tidak mahu dianggap sekadar omong kosong, Audi telah ‘membawakan’ SQ7 TDI ini untuk berentap dengan pesawat pejuang Red Bull Alpha Jet yang memiliki kuasa sehingga 10,600 hp. Pertarungan ini berlaku di atas landasan dengan jarak sepanjang 300 meter.

SQ7 TDI ini dilengkapi dengan enjin 4.0 TDI V8 yang baharu dibangunkan bersama pemampat kuasa elektrik. Penjana turbodiesel ini juga mampu memberikan kuasa sehingga 435 hp dan tork setingga 900 Nm bermula 1,000 rpm, membolehkan SQ7 TDI ini dipacu dari 100 km/j dalam hanya 4.8 saat sebelum mencecah kelajuan maksimum sehingga 250 km/j. Sekali gus memberikan peluang SQ7 TDI ini sebagai SUV diesel paling berkuasa yang pernah dihasilkan di dunia setakat ini.

Audi juga berkata, apabila penjana kuasa tersebut bekerjasama dengan dua gas ekzos pengecas turbo, di bawah rpm yang rendah, ia mampu menyalurkan prestasi “kuasa yang sangat dinamik” dengan jarak masa 250 milisaat.

Jadi menerusi klp video ini, anda boleh saksikan sehebat mana SQ7 TDI ini yang dianggap sebagai jagoan. Apa pendapat anda mengenai kekuasaan yang cuba diserlahkan menerusi SQ7 TDI ini? Kongsikan bersama kami dalam ruangan komen di bawah.