Hong Leong Yamaha telah mengesahkan skuter Yamaha NMax akan dijual pada harga RM8,812. Skuter 155 cc dengan penyejuk cecair, satu-silinder empat injap SOHC dengan sistem injap bukaan bervariasi (VVA) dan digandingkan bersama kotak gear CVT dengan nisbah akhir tali sawat tersebut telah dilancarkan di Genting Highland akhir Januari lalu.

Direka sebagai “model skuter global” Yamaha, dan menggunakan enjin “Bluecore” Yamaha, skuter ini menjadikan anak muda dengan gaya hidup moden sebagai sasaran pasaran. Enjin NMax berupaya menjana 14.8 hp dan tork dicatatkan 14.4 Nm pada takat 6,000 rpm.

Sistem ABS tidak akan disertakan untuk NMax CKD, tetapi sistem brek masih dilengkapi dengan cakera berdiameter 230 mm pada bahagian hadapan dan belakang. Sistem pancitan bahan api turut dibekalkan untuk memastikan kuasa optimum dan penggunaan bahan api yang efisien dapat dicapai.

Harga rasmi untuk Yamaha NMax ialah RM8,812 selepas GST, tanpa cukai jalan dan insuran, dan akan mula berada dipasaran selepas April 2016. Yamaha NMax bakal bersaing dengan skuter sekelas dengannya – Honda PCX 150 yang dijual pada harga RM11,990.