2013-rolls-royce-phantom-drophead-coupe

Rolls-Royce Drophead Coupe

Beberapa hari lalu, perkhabaran mengenai Rolls-Royce Phantom generasi ketujuh akan dihentikan pengeluarannya telah diumumkan oleh CEO Roll-Royce kepada ArabGT.com. Di mana ia juga akan memproduksi dua model baharu edisi istimewa sebagai mengucapkan selamat tinggal pada Phantom Coupe dan Drophead Coupe.

Kedua-duanya akan ‘berehat selamanya’ menjelang November ini, di mana CEO Roll-Royce Torsten Mueller-Oetvoes telah mengesahkan Phanton generasi ke-lapan hanya akan ditawarkan dalam bentuk sedan. Manakala dua edisi istimewa pula akan diletakkan dalam Phantom Zenith Collection, yang hanya diperoduksi sebanyak 50 unit sahaja.

Malah beliau turut mengesahkan, Phantom generasi ke-lapan itu akan tiba pada tahun ini, yang akan dibina dengan senibina aluminium baharu. Manakala Rolls-Royce Cullinan SUV/crossover pula sah bakal diperkenalkan selepas Phantom baharu, dijangka pada 2018.

Roll-Royce juga akan memperkenalkan model konsep yang pertama tahun ini yang dikenali sebagai Rolls-Royce Grand Sanctuary.