johor causeway jam bernama pix

Bagi perjalanan yang lebih lancar buat semua penunggang motosikal, Malaysia bakal melaksanakan pemeriksaan imigresen automatik bagi motosikal atau M-Bike di Tambak Johor dan Laluan Kedua. Penyediaan kemudahan dan infrastruktur M-Bike akan menyaksikan sebanyak 100 lorong di Bangunan Sultan Iskandar dan 50 lorong di Kompleks Sultan Abu Bakar, laporan Bernama.

Kemudahan ini adalah sama sama seperti digunakan oleh Penguasa Imigresen dan Pusat Pemeriksaan Singapura dikenali sebagai Bikes II yang membolehkan penunggang motosikal melepasi pemeriksaan imigresen secara automatik dengan mengimbas cap jari dan pasport pada mesin.

Bikes II akan mempunyai sejumlah 164 kaunter di Pusat Pemeriksaan Woodlands dan Tuas menjelang akhir tahun ini. Kemudahan perjalanan itu telah dibincangkan pada Mesyuarat ke-12 Jawatankuasa Bersama peringkat Menteri Malaysia-Singapura bagi Iskandar Malaysia (JMCIM) yang berlangsung semalam.

Mesyuarat dipengerusikan bersama oleh Menteri Penyelaras Infrastruktur dan Pengangkutan Singapura Khaw Boon Wan, dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri dari Malaysia Datuk Seri Abdul Wahid Omar. Turut hadir ialah Menteri Besar Johor Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin dan Menteri Pembangunan Negara Singapura Lawrence Wong, dan beberapa pegawai kanan dari kedua-dua negara.