12801198_1089635737742608_1894904237102439337_n

Persimpangan bertingkat Kajang Utama di Lebuh Raya Kajang SILK telah pun dibuka mulai semalam, ia bakal memberi manfaat kepada 25,000 pengguna untuk menikmati aliran trafik yang lebih lancar, laporan Bernama. Projek pembinaan yang berlangsung selama 24 bulan ini telah siap pada akhir Januari lalu menelan belanja sebanyak RM22.4 juta.

Menerusi kenyataan media yang dikeluarkan oleh Kementerian Kerja Raya, persimpangan bertingkat ini adalah di atas permintaan penduduk di sekitar kawasan Kajang Utama yang sebelum ini terpaksa melalui persimpangan Jalan Reko, Lebuhraya SILK untuk ke Bandar Kajang atau ke arah Semenyih dan Sungai Long. Manakala perjalanan dari Bandar Kajang ke Taman Kajang Utama perlu melalui pusingan-U di Lebuhrya SILK. Di mana penduduk terpaksa menempuhi perjalanan yang lebih jauh dan berhadapan dengan kesesakan di sekitar Persimpangan Reko khususnya pada waktu puncak.

Menurut Menteri Kerja Raya Datuk Seri Fadillah Yusof, persimpangan bertingkat berkenaan mula dibuka kepada lalu lintas jam 10 malam tadi dan akan mengurangkan kesesakan jalan raya di Persimpangan Jalan Reko, selain menjimatkan petrol dan masa pengguna.

“Dalam keadaan trafik yang lancar, tempoh perjalanan untuk ke Kajang Utama dari arah Kajang dan Putrajaya dijimatkan sehingga lima minit dengan pengurangan jarak perjalanan sebanyak 4 kilometer.

“Perjalanan dari Kajang Utama ke arah Semenyih dan Sungai Long, juga dapat dijimatkan tempoh perjalanan sehingga 8 minit,” katanya sewaktu majlis perasmian pembukaan persimpangan bertingkat berkenaan.

Selain itu, pembukaan persimpangan bertingkat Kajang Utama itu akan membawa kesan positif kepada pembangunan baharu iaitu Bandar Kajang 2 serta memberi keselesaan kepada penduduk beberapa taman perumahan berhampiran iaitu Taman Kajang Sentral, Taman Kajang Utama dan Taman Seri Mewah.