Nissan-Teana-2.0XL-24

Edaran Tan Chong Motor Sdn Bhd (ETCM), pengedar tunggal kenderaan Nissan di Malaysia hari ini mengumumkan kenaikan harga untuk beberapa model terpilih. Kenaikan harga itu melibatkan sebanyak 2.8% hingga 6.7% berkuat-kuasa 1 April 2016.

Kenaikan harga hanya melibatkan empat model CKD iaitu Almera, Grand Livina, X-Gear dan Teana 2.0. Walau bagaimana pun, keputusan kenaikan harga ini tidak melibatkan empat lagi model Nissan iaitu Serena S-Hybrid, X-Trail, NP300 Navara dan NV200, di mana harganya masih kekal seperti sedia ada.

Screen Shot 2016-04-02 at 8.04.17 PM

Keputusan untuk menaikkan harga ini berikutan kemerosotan nilai Ringgit yang memberi kesan besar ke atas kos operasi keseluruhan syarikat. Walau bagaimana pun ETCM sentiasa mencari jalan dan menilai peluang untuk mengekalkan harga kenderaan Nissan seperti sekarang demi kepentingan para pelanggannya. Malah, ia menjadi antara syarikat automotif terakhir yang menaikkan harga kenderaan.

Bukan itu sahaja, ETCM telah mengambil langkah rasionalisasi kos dan menilai semua operasi rantaian bekalan secara keseluruhan untuk mengurangkan kesan kemerosotan nilai Ringgit.

Mengulas mengenai kenaikan harga tersebut, Pengarah Eksekutif ETCM, Dato’ Dr Ang Bon Beng berkata, “Berikutan tekanan berterusan akibat kemerosotan nilai Ringgit sejak beberapa bulan lalu, ETCM telah melaksanakan beberapa langkah perlu untuk mengurangkan impak tersebut. Namun, oleh kerana tukaran wang asing yang tidak memberangsangkan dan peningkatan kos operasi yang berlanjutan, harga beberapa model terpaksa dinaikkan.”

Dalam masa yang sama, ETCM tetap memberikan jaminan untuk terus menawarkan produk dengan nilai tambah dan kualiti khidmat pelanggan paling tinggi sebagaimana yang diharapkan oleh pengguna.