2016-audi-tts-driven-malaysia- 020

Ketika skandal emisi diesel yang heboh diperkatakan sebelum ini, Akhbar Jerman Handelsbatt melaporkan Audi telah terlebih dahulu membina peranti pengubah berkenaan pada tahun 1999, sebelum ia dieksploitasi oleh Volkswagen Group.

Laporan tersebut menyebut jurutera-jurutera Audi telah membina perisian yang boleh menghentikan beberapa fungsi enjin kenderaan ketika situasi-situasi tertentu dikesan, contohnya semasa ujian kitaran emisi. Ini akan membolehkan enjin kenderaan berkenaan menghasilkan emisi yang lebih rendah daripada senario dalam penggunaan dunia sebenarnya.

Walau bagaimanapun, Audi, dan lain-lain jenama dibawah naungan Volkswagen Group dikatakan tidak pernah menggunakan sistem berkenaan dalam model produksi mereka. Selepas sekurang-kurangnya enam tahun kemudian, apabila jurutera Volkswagen tidak dapat menyelesaikan masalah untuk menurunkan kadar emisi berdasarkan undang-undang baharu, mereka mula menggunakan teknologi yang dibangunkan oleh Audi tersebut.

Sementara itu menurut laporan Reuters pula, Volkswagen dan Audi menafikan kenyataan yang dilaporkan oleh penerbitan dari Jerman tersebut. Ia juga menyatakan penyiasatan yang sedang dilakukan oleh firma undang-undang Amerika Syarikat melarang mereka daripada mengeluarkan apa-apa kenyataan berhubung perkara tersebut.

Walaupun proses panggilan semula ditangguhkan baru-baru ini kerana wujud dakwaan penggunaan bahan api yang meningkat setelah talaan semula dilakukan, Volkswagen telah mula mencari jalan penyelesaian untuk memperbaiki semula kenderaan mereka di Eropah. Walau bagaimana pun, di Amerika Syarikat, isu ini menjadi lebih merumitkan dengan firma undang-undang, Jabatan Keadilan Amerika Syarikat dan juga Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan menyaman pengeluar kenderaan terbabit atas kesalahan yang mereka lakukan.