SabahRoad_2

Menerusi persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Sabah yang berlangsung semalam, Timbalan Ketua Menteri Tan Sri Joseph Pairin Kitingan berkata sejumlah RM591.7 juta dibelanjakan bagi kerja-kerja penyelenggaraan semua jalan raya di Sabah tahun lepas.

Katanya terdapat empat syarikat konsesi dipertanggungjawab menjalankan kerja-kerja penyelenggaraan jalan raya di Sabah dan masing-masing membelanjakan RM289.8 juta, RM160 juta, RM86.5 juta dan RM55.4 juta untuk menjalankan penyelenggaraan jalan negeri dan jalan persekutuan meliputi kerja-kerja rutin, kecemasan dan berkala, laporan Bernama.

“Pada keseluruhannya, prestasi syarikat-syarikat konsesi dilantik dan kerja-kerja berkeutamaan berdasarkan bajet diluluskan adalah memuaskan dan mematuhi spesifikasi,” katanya.

Ia adalah bagi menjawab soalan Datuk Ahmad Bujang (BN-Sindumin) dalam sesi soal jawab pada sidang DUN di sini yang ingin tahu berapa syarikat dipertanggungjawabkan untuk mengendalikan kerja-kerja penyelenggaraan jalan di Sabah dan jumlah wang dibelanjakan oleh syarikat terbabit pada tahun lepas.