Nissan Kicks

Nissan Kicks secara rasminya telah membuat kemunculan pertamanya di Brazil. Menurut Nissan, crossover segmen-B ini dibina untuk “penduduk bandar yang sangat sibuk”, dan akan dijual di Brazil bermula Ogos ini dan kemudian akan menembusi pasaran Amerika Latin. Ia juga turut akan dilancarkan di lebih 80 negara yang lain.

Model pesaing Honda HR-V dari Nissan ini berukuran 4,295 mm panjang, 1,760 mm lebar dan 1,590 tinggi dengan jarak roda keseluruhan 2,610 mm. Bahagian luaran kereta ini menampilkan gril hadapan V-motion, lampu hadapan dan belakang boomerang dan juga bumbung yang kelihatan seperti terapung dengan kemasan hitam pada tiang-A dan tiang-C.

“Aliran dinamik dan bentuk badan yang besar adalah kontras dengan sudut-sudut tajam dan ini turut memperincikannya. Kami menggelarnya geometri emosional,” kata Pengarah Rekabentuk Esekutif Nissan, Mamoru Aoki.

Menurut Nissan lagi, kebanyakkan perhatian ditumpukan pada aerodinamik keseluruhan kereta ini. Selain untuk prestasinya, objektif sebenar adalah untuk meningkatkan keselesaan kereta ini dengan mengurangkan bunyi angin. Nissan juga menyatakan “bahagian penumpang belakang kereta ini menjanjikan yang terbaik dalam kelasnya, walaupun mempunyai rekaan bumbung belakang seperti sebuah coupe.” Ia juga didakwa mempunyai ruang kargo yang paling luas berbanding pesaing sekelasnya.

Pada bahagian hadapan, penumpang disajikan dengan rekaan papan pemuka baharu Nissan yang menampilkan unsur Gliding Wing. Ia turut dilengkapi dengan skrin sesentuh tujuh-inci untuk sistem infotaimen pada konsol tengah. Roda stereng kereta ini juga menampilkan rekaan rata pada bahagian bawah untuk menonjolkan imej yang lebih premium.

Kicks dilengkapi dengan monitor pandangan sekeliling dan pengesan objek bergerak. Sistem tersebut terdiri dari empat buah kamera yang diletakkan disetiap sudut crossover ini, bagi mengesan halangan dan bahaya serta akan memberi amaran kepada pemandu. Sebagai segmen pertama seumpamanya dalam rantau itu, tawaran ini adalah sebahagian dari visi Nissan Intelligent Mobility.

Untuk memenuhi permintaan permulaan di Brazil, Kicks akan diproduksi di Kilang Nissan Aguascalientes, Mexico. Produksi berskala penuh pula akan dimulakan kemudian di Kilang Nissan Resende, Rio de Janeiro, di mana Nissan telah melaburkan sejumlah USD$192 juta (RM754 juta) untuk fasiliti berkenaan.

Walau bagaimana pun, Nissan masih belum mengumumkan spesifikasi dan perincian serta unit janakuasa SUV ini, dan hanya akan diumumkan tidak lama sebelum pelancaran sebenarnya. Tetapi boleh dijangkakan ia akan dikuasakan dengan enjin petrol 1.6 liter empat-silinder tanpa induksi paksaan berkuasa 110 hp dan dipadankan sama ada dengan kotak gear lima-kelajuan manual atau CVT automatik.