audi-care-704x214-1_BM

Dalam usaha untuk mempertingkatkan mutu khidmat selepas jualan, Audi Malaysia kini menawarkan pakej Audi Care baharu untuk pemilik Audi yang kenderaan mereka masih lagi dalam tempoh dilindungi waranti. Selain dari menawarkan perkhidmatan kecemasan bantuan tepi jalan dan talian khas perkhidmatan pelanggan, Audi Care turut merangkumi pelbagai lagi faedah lain untuk membantu pemilik Audi semasa berhadapan perkara yang tidak diingini.

Bantuan Kecemasan Tepi Jalan Audi 24/7 yang termasuk dalam pakej Audi Care, boleh dihubungi dengan mendail nombor 1800-22-AUDI (2834). Jika berlakunya kerosakan yang menyebabkan kenderaan tidak boleh dipandu, Audi akan menyediakan khidmat tunda percuma sehingga 600 km ke pusat servis Audi yang bertauliah terdekat. Begitu juga jika berlaku kemalangan, khidmat trak tunda juga sentiasa bersedia 24-jam untuk pemilik Audi.

Faedah lain yang ditawarkan melalui Bantuan Kecemasan Audi ini termasuklah pembaikan ringkas tepi jalan seperti khidmat ‘jump start‘ enjin, penukaran tayar yang bocor, khidmat bahan api kecemasan dan khidmat membuka kunci. Faedah tambahan yang dilindungi dalam program ini termasuk membiayai perjalanan yang terganggu jika kereta Audi anda tidak boleh dipandu kerana masalah mekanikal yang berlaku 100 km dari tempat kediaman anda.

Pembiayaan tersebut termasuk bayaran balik untuk tempat penginapan dan juga pengangkutan alternatif. Untuk bayaran balik tempat penginapan, pelanggan boleh menuntut bayaran sehingga RM300 untuk setiap orang/malam untuk tempoh waktu maksimum dua hari. Ia boleh dituntut maksima untuk tiga orang dalam kenderaan, tiga kali setahun. Untuk bayaran balik pengangkutan alternatif pula, pelanggan boleh menyewa kereta dengan kadar sehingga RM300 sehari untuk tempoh maksimum dua hari. Ia juga boleh dituntut sehingga tiga kali setahun. Bayaran balik tambang teksi sehingga RM60 untuk setiap perjalanan juga turut disediakan.

2016-audi-tts-driven-malaysia- 090

Pelanggan yang mengunjungi negara jiran iaitu Singapura dan Thailand juga turut dilindungi di bawah pakej Audi Care jika perkara yang tidak diingini berlaku. Contohnya, jika pemandu yang berdaftar dengan pakej ini tidak boleh memandu Audi mereka atas alasan tidak sihat atau mengalami kecederaan, pemandu khas akan ditugaskan untuk memandu kenderaan tersebut dari Singapura atau Thailand ke alamat kediaman mereka di Malaysia.

Pelanggan juga boleh menuntut bayaran balik sehingga RM100 untuk kos penyimpanan (parkir dan sebagainya) jika kenderaan yang rosak terkandas untuk dibawa balik ke Malaysia kerana penutupan pintu sempadan antara negara. Setelah kerja-kerja pembaikan yang sepatutnya dibuat siap, kenderaan akan dihantar semula kepada pelanggan jika kerosakan berlaku di tempat berjarak lebih dari 100 km dari alamat kediaman di Malaysia, dan kerja-kerja tersebut mengambil masa lebih dari 48 jam.

Kenderaan Audi yang tidak lagi dilindungi dibawah waranti pengeluar Audi masih lagi boleh melanggan Program Bantuan Kecemasan dengan kadar yuran RM120 (termasuk 6% GST) setahun. Kereta Audi yang tamat tempoh waranti juga masih layak untuk memohon khidmat trak tunda.